Руски министар: ОПЕК+ договорио пакет мера за стабилизацију тржишта, улога Г20 у њиховој подршци

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПроизводња нафте у Сибиру
Производња нафте у Сибиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље-учеснице ОПЕК+ договориле су пакет мера за стабилизацију тржишта смањењем производње нафте, а улога Г20 види се у подршци тим напорима, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак на састанку министара енергетике Групе двадесет најразвијенијих земаља.

„Јуче је у формату ОПЕК+ договорен пакет мера за смањење производње, чији је циљ стабилизација тржишта. Улога групе 20 је да свеобухватно подржи ове напоре. У том контексту, посебно је потребан формат сарадње групе 20, која чини око 80 одсто БДП-а“, рекао је Новак.

С тим у вези, Новак је позвао на стварање, у оквиру Г20, комитета за стабилизацију тржишта нафте.

„Неопходно је успоставити ефикасан механизам за праћење и развој потребних мера реаговања. Све заинтересоване земље, пре свега оне које се обавежу да уравнотеже тржиште, као и релевантне међународне енергетске организације, треба да учествују у овом одговорном раду“, објаснио је министар.

Новак је додао да данашње ванредне околности ширења епидемије вируса корона утичу не само на здравље људи, већ и на економску ситуацију у целини, а чини се да ће изазвати веће потресе од финансијске кризе 2008-2009.

Московски Кремљ - Sputnik Србија
Кремљ: У договору ОПЕК-а нема губитника, сви су на добитку

„То свакако захтева ефикасан одговор и наш задатак састоји се у заштити интереса наших грађана и испуњавању упутстава лидера наших земаља, садржаних у изјави Групе, о потреби колективних дејстава за неутрализацију епидемије и њених економских и социјалних последица“, нагласио је Новак.

Он је навео да постоји невиђени принудни пад економске активности, који је озбиљно утицао на енергетски сектор и потражњу нафте.

„Неравнотежа на тржишту довела је до наглог пада цена. Као резултат тога, економска активност становништва знатно се успорила, с обзиром на самоизолацију која је уведена широм света, у којој се сада налази скоро четири милијарде људи. Ови и многи други фактори постали су главни изазов глобалној економији“, прецизирао је руски министар.

Он је рекао да састанку присуствују земље које су највећи произвођачи и потрошачи енергената и које је ујединио заједнички проблем.

„Схватамо да ће погоршање кризе у енергетском сектору довести до озбиљних последица у друштву, пада улагања у нафтни и гасни сектор, погоршање и пропадање енергетских компанија довешће и до других проблема који ће онемогућити одрживи економски раст“, истакао је Новак.

Он је објаснио да у овом тешком тренутку све државе морају деловати у духу партнерства и солидарности и да је неопходно поштовати баланс интереса произвођача и потрошача енергената на основу стратешког задатка обезбеђивања одрживог економског раста у наредним годинама.

Новак је подсетио да је Русија спремна да сарађује са другим партнерима и додао да успостављање стабилности енергетског тржишта и осигуравање енергетске безбедности представљају кључ за решавање вишеструких проблема, укључујући и здравства.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала