Добра вест: Дечак од три године излечен у Београду од тешког облика вируса корона

© Sputnik / Дејан СимићКлиничко-болнички центар др Драгиша Мишовић
Клиничко-болнички центар др Драгиша Мишовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Дечак стар три године излечен је од тешког облика вируса корона у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

У КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, у овом тренутку, лечи се 28 малишана, старости од 15 дана до 17 година, пренеле су Новости. Међу њима су четири бебе.

„Пацијенти су од јутрос у добром општем стању. Међу 28 малишана имамо четири бебе од 15 до 40 дана у овом тренутку, добро су, са својим мамама су, ковид позитивне, после две недеље ћемо им радити тестове“, рекла је др Оливера Остојић, руководилац ове дечје болнице, за РТС.

Брат и сестра - Sputnik Србија
Држава одлучила шта са децом ако су мама и тата заражени: Старија код куће, млађа у центар

Објаснила је да су имали и два мала пацијента са тежим клиничким сликама.

„То су хронични пацијенти, једно дете неуролошки пацијент, а друго дете исто хроничан нефролошки пацијент. На срећу, дечака, неуролошког пацијента, од три године, јуче смо пустили. Иначе, обоје су имали озбиљне пнеумоније, лечени су по свим протоколима, уз консултације с лекарима са Института мајка и дете. И друга девојчица верујем да ће сутра ићи кући“, објаснила је др Остојић.

Деца, како каже, имају благу клиничку слику. Већа деца имају потврђене типичне пнеумоније, али које немају тежи ток.

Вакцинација против грипа у Чељабинску - Sputnik Србија
Две бебе у Србији заражене коронавирусом

„У овој ситуацији инсистирамо да деца дођу и с благом температуром која траје дан-два, ако кашљуцају, да иду у Дом здравља на тријажу, а ако имају сумњу, да се тестирају и да дођу код нас у болницу“, каже др Остојић.

Порука родитељима је да децу одмах доведу код лекара због епидемиолошке ситуације и евентуалног преношења болести на друге.

„Деца код нас су обично упућена из унутрашњости, наших домова здравља, секундарних, терцијарних установа. Чим уђу у болницу добију лабораторијску обраду крвне слике и рендген плућа и на основу тога се одлучује о хоспитализацији и тестирању. За озбиљније упале плућа се протоколи за одрасле и децу не разликују - антибиотска терапија ако има потребе. Деца у болници морају остати 10-12 дана, да бисмо урадили и контолни брис“, објаснила је др Остојић.

До сада је двадесетак деце отпуштено са двоструким негативним тестом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала