Победио корону, а сада је постао први донатор крвне плазме у Србији

© Sputnik / Саид Царнаев / Уђи у базу фотографијаДобровољно давање крви
Добровољно давање крви - Sputnik Србија
Пратите нас
Младић Предраг Ђелевски из Глогоња први је грађанин Србије који је после оздрављена од вируса корона донирао крвну плазму.
„Пре недељу дана су ме звали, па сам прво био да урадим контролу, да ли могу дам крвну плазму, а затим ми је урађен трећи тест на корону који се ради 21 дан после оздрављења који је био негативан, затим смо се договорили да у суботу када је забрана кретања донирам плазму у Институту“, рекао је Ђелевски за портал 013инфо.

Он је навео да је све потрајало око сат времена током којих је давао крв која је пролазила кроз апарат где је плазма из крви одвајана, а затим се враћала у његов крвоток. Трансфузија је извршена у Институту за трансфузију у Београду.

Ђелевски је до сада добровољно давао крв 15 пута, па је приметио да је овога пута процес трајао само мало дуже него обично.

„Сви су били изузетно љубазни а у једном тренутку телефоном ми се јавила и премијерка Ана Брнабић што ме је пријатно изненадило, и захвалила се што сам дошао јер ће се од антитела из крвне плазме правити серуми да помогну оболелима“, испричао је он.
Трансфузија - Sputnik Србија
Како ће изгледати терапија плазмом у лечењу корона вируса у Србији?

Ђелевски је још увек у кућној изолацији, одређено му је 28 дана од изласка из болнице, па је неколико пута због донирања крвне плазме у Београд ишао службеним возилом под пратњом полиције.

За 15 дана биће у прилици да поново донира крвну плазму, јер тако налажу медицински прописи.

„Саветујем свакоме ко буде могао да учини исто и донира крвну плазму јер тако помаже у оздрављењу других људи, иначе моја порука је и даље да се остане код куће — поштујте мере јер људи од короне умиру“, поручио је Ђелевски.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала