Руски вирусолог: Вирус корона неће имати опасније мутације

CC0 / / Вирус корона, који изазива болест ковид 19, под микроскопом
Вирус корона, који изазива болест ковид 19, под микроскопом - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона SARS-CoV-2 непрестано се мења, међутим, неће имати опасније мутације, изјавио је доктор биолошких наука, шеф лабораторије за екологију и вирусе Научно-истраживачког центра за фундаменталну и транслациону медицину Русије Кирил Шаршов.

„Сваки вирус има геном. Он се стално мења, а чак и без утицаја спољних фактора мутације се догађају ретко, али константном брзином. Спољашњи фактори могу да утичу на брзину и својства мутација. Да не би дошло до еволуционог ћорсокака, вирусу је потребна ниска смртност, стога његове мутације не би требало да постану опасније по људе“, објаснио је он у интервјуу за телевизију „РТ“.

У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија
Важно откриће: Вирус корона мутира спорије од грипа
Према његовим речима, вирус корона може да постане сезонски, а почетком лета престаће да се шири, али ће се поново појавити у умереном облику у октобру или новембру.

Стратегија вируса тера га да смањи вирулентност временом, то је показано за већину актуелних вируса. Високи степен смртности је еволуцијски ћорсокак за вирус“, рекао је Шаршов.

У Русији је укупно откривено 15.770 случајева оболевања од вируса корона, излечено је скоро 1.300 људи, а око 150.000 људи је под надзором.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала