Српски национални савет: Привођење митрополита је понижавање српског народа у Црној Гори

© Фото : Митрополија црногорско приморскаМитрополит Амфилохије
Митрополит Амфилохије - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски национални савет у Црној Гори осудио је привођење митрополита Амфилохија и свештенства Српске православне цркве у Црној Гори и навео да је то „понижавање српског народа“.

„Власт у Црној Гори показује очигледно непријатељство према српском народу. За њу српски народ не постоји. Постоје само грађани српске националности који су силом државне моћи приморани на одрицање од сопственог идентитета“, наводе из Српског националног савета.

Митрополит Амфилохије на саслушању - Sputnik Србија
Како је изгледао час веронауке: Амфилохије објаснио полицајцима зашто му верници љубе руку

Како додају, са том намером донет је и Устав из 2007. године, како би био промењен идентитет Црне Горе, „нестанком вјековне конститутивности и постојаности српског народа“.

„Стога не чуди привођење на информативни разговор у подгоричку полицију митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија и свештенства Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици. Без обзира што је свештенство Митрополије црногорско-приморске у тешком времену пандемије показало изузетно разумијевање за мјере Владе Црне Горе. За овакав срачунати и срамни потез актуелне власти може се рећи да је усмјерен искључиво у циљу застрашивања српског народа у Црној Гори уочи прославе највећег хришћанског празника Васкрсења господњег“, саопштавају из Српског националног савета.

Привођење митрополита и свештенства Српске православне цркве је очигледно понижавање српског народа који се данас у нехуманим условима бори за голи опстанак и преживљавање, без обзира што у укупном становништву Црне Горе чини релативну већину, додају из Српског националног савета.

Митрополит Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Амфилохије ухваћен на делу — служио литургију!

„Не може се правда за српски народ тражити појединачно, захтјевима међусобно нетрпељивих грађанских коалиција и политичких странака. Без намјере да било кога угрозе, Срби морају бранити свој опстанак на простору Црне Горе. То је могуће једино ако политичке групације које доминантно гласа српски народ, превазиђу међусобне разлике и уједине се у одбрани традиционалне Црне Горе. Срби у Црној Гори на основу свог потенцијала морају направити споразум са државом и то не само око статуса Српске православне цркве. Црква јесте најзначајније идентитетско питање, али и сва друга питања везана за статус и потребе српског народа су недоречена и неријешена. Већ виђене активности опозиционих странака и њихова страначка искључивост не могу допринијети очувању неповредивости Српске православне цркве и равноправности српског народа у Црној Гори“, закључују из Српског националног савета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала