Руски генерал: Послали смо Србији највредније што имамо

© Фото : Град ВаљевоРуска војска у Ваљеву
Руска војска у Ваљеву - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија није оставила Србију у борби против пандемије вируса корона. У овој борби српски народ сигурно није усамљен. Русија је послала највредније што има - своје људе. Јер нема те опреме која може подједнако да замени братску руку и помоћ правих стручњака, рекао је генерал-мајор Михаил Чернишов.

Чернишов, начелник службе АБХО Западног војног округа Руске Федерације, који је на челу тима руских стручњака који већ две недеље помаже у борби Србије са пандемијом, важи за истински ауторитет када је реч о АБХО заштити и борби против епидемија, који је задужен за ову врсту заштите стратешки важне руске војне области, објавиле су Новости.

Министар одбране Александар Вулин и руски генерал Михаил Чернишов - Sputnik Србија
Вулин се захвалио Шојгуу: Руски генерал рапортирао о борби са короном у Србији /видео/

Одмах по проглашењу ванредног стања, по наређењу председника Владимира Путина, постављен је на чело руског експертског тима који је, заједно са возилима и опремом, послат у помоћ Србији.

Генерал Чернишов истиче да су руски стручњаци одмах по искрцавању ступили у акцију. Део је упућен на дезинфекцију кључних тачака здравствене заштите, док су лекарски тимови упућени у три здравствене установе у Београду и Ваљеву на пружање помоћи пацијентима.

Стручњаци дезинфикују болнице

„Од почетка ове мисије укључили смо се у акцију дезинфекције у здравственим институцијама широм Србије. Само у Београду извршена је дезинфекција шест великих здравствених установа, међу којима је и ВМА. Ове недеље, у сарадњи са Министарством здравља Србије и медицинском службом Војске Србије, планира се чишћење још 16 објеката у којима су боравили или су тренутно смештени оболели од вируса корона“, објашњава генерал Чернишов.

© Фото : Министарство одбране РусијеРуски специјалиста дезинфикује болницу у Београду
Руски генерал: Послали смо Србији највредније што имамо - Sputnik Србија
Руски специјалиста дезинфикује болницу у Београду

Он каже да је једна јединица руских стручњака упућена у Ниш, где ради на дезинфекцији болница и медицинских установа. После завршетка дезинфекције у основним установама у престоници, руски тимови прећи ће на задатке у местима у кругу од 150 километара од Београда. Повратак на старе локације, како истиче, зависиће од потреба и броја оболелих.

Руски војни стручњаци кренули у борбу против корона вируса у Србији - Sputnik Србија
Руски стручњаци дезинфиковали 25 медицинских установа у Београду и околини /видео/

У свом раду служба АБХО руске војске користи историјска искуства, али и знање стечено пројектима превенције инфекција на истоку Русије. Располаже савременом техником, која чак пет пута повећава брзину дезинфекције уз коришћење истог броја људи.

„То је веома значајно, посебно у ситуацијама каква је тренутна пандемија вируса корона. За кратко време обезбеђујемо заштиту медицинских установа у које свакодневно пристижу стотине и хиљаде оболелих и где се обавља тријажа пацијената“, истиче руски генерал.

© Министарство одбране СрбијеРуски тимови користе најмодернију опрему за дезинфекцију
Руски генерал: Послали смо Србији највредније што имамо - Sputnik Србија
Руски тимови користе најмодернију опрему за дезинфекцију

Чланови руских тимова истичу да су дочекани пријатељски, а наглашавају и добру сарадњу са српским колегама.

Генерал Чернишов задовољан је степеном припремљености и организације српског здравства у борби са епидемијом.

Руски војни стручњаци кренули у борбу против корона вируса у Србији - Sputnik Србија
Генерал Чернишов: Добро се разумемо са српским пријатељима

„Блиско сарађујемо са санитетском службом ВС и српским Министарством здравља. Одмах по доласку, одржали смо састанак на којем смо лоцирали најважније објекте и локације. Такође, добили смо молбу да проверимо медицинске установе и проценимо како је организован посао у њима. Српска страна приказује висок ниво припреме и организације и веома пажљиво прати препоруке које дају руски војни лекари. Сва упутства којих се држе наши стручњаци у складу су са препорукама СЗО и Министарства здравља Русије“, каже генерал Чернишов.

Осећамо да помажемо пријатељској земљи

Он не крије да су руски стручњаци у Србији топло дочекани и да осећају да помажу пријатељској земљи.

© Фото : Министарство одбране Србије / Јово МамулаПрви приоритет дезинфекција здравствених установа: Руски експерти у Нишу
Руски генерал: Послали смо Србији највредније што имамо - Sputnik Србија
Први приоритет дезинфекција здравствених установа: Руски експерти у Нишу

„Људи су одушевљени. Довољно је само изаћи на улицу у којима наши стручњаци извршавају задатак и уверити се. Топлина се одмах види и осећа. Грађанима Србије је драго што Русија није заборавила Србију у овим тешким данима. Српски народ не крије своју захвалност на помоћи и подршци“, каже генерал.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала