Митрополија: Васкршње литургије у Црној Гори без присуства верника

© Sputnik / Небојша ПоповићЛитургија у храму Христовог васкрсења у Подгорици
Литургија у храму Христовог васкрсења у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска саопштила је да ће васкршње литургије бити одржане без присуства верника.

Како је саопштено из Митрополије, „нема значајнијих дана од оних који су пред нама“, а „победа живота над смрћу је суштинска, прва и последња еванђелска порука“.

„Позивамо вернике да празник васкрсења Христовог прославимо уз поштовање и црквених и здравствених правила. Уз поштовање поретка Цркве, али и стручних препорука здравствених служби“, наводе из Митрополије и додају да су и до сада на то позивали и тако се владали, јер се од 13. марта не организују црквени скупови, а од 22. се богослужења у храмовима држе без присуства верника.

Српски патријарх Иринеј - Sputnik Србија
У Васкршњој посланици српски патријарх Иринеј упозорио: У невољи смо као ретко када у прошлости

„У току Васкршњег поста смо позивали вернике да молитве обављају у својим домовима, а да сваку дилему разрешавају са својим свештеником. Наша је пастирска препорука била да се сви заједно стрпимо до Васкрса. Међутим, ових дана су представници Митрополије имали састанак са најмеродавнијим лекарским адресама у Црној Гори. На том састанку смо непосредно уверени да опасност смртоносне заразе није прошла и да су пред нама не само дани прослављања Васкрса, него и дани обавезне и појачане пажње у вези са општом здравственом заштитом. С тим у вези, молимо и позивамо све православне вернике да – као и током поста – и на сам дан Васкрса испоштују препоруке и упутства медицинске струке. Васкршње службе које ће служити митрополит и сами свештеници, преносиће се, ради духовне утехе и учешћа, уживо путем црквених медија, а Свету тајну причешћа обавићемо уз Божију помоћ по Васкрсу – чим се за то укаже прилика“, наводе из Митрополије.

Из Митрополије додају и да „током трајања епидемије одређене структуре власти у Црној Гори злоупотребљавају општу невољу, па и рестриктивне здравствене мере како би се, по сваком могућем питању, обрачунавале са Црквом“.

Митрополит Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Амфилохије ухваћен на делу — служио литургију!

Кажу и да је такав „скандалозни поступак подгоричке полиције на Цвети, када је без јасног образложења и конкретног повода на саслушање приведен црногорски митрополит Амфилохије са десет свештеника“.

„Не могу се оправдати, а ни разумети политичари који и овакве околности злоупотребљавају у борби са неистомишљеницима. Уместо да се ради на свенародном јединству и да се кроз дијалог дође до најбољег договора – полиција и тужилаштво се обраћају верном народу и свештенству језиком претњи, а свештеници се приводе! Схватамо да нема никакве сумње да би саборно литургијско окупљање на Васкрс са верним народом било злоупотребљено како би се Црква по ко зна који пут лажно оптужила за ’антидржавну делатност‘ и сличне лажи. Све вас позивамо да не не дајемо повода да они који Цркви не желе добро остварују своје намере и тако нам загорчају велики празник“, наводе из Митрополије.

Како подсећају, и то је један од разлога због којих ће у првим данима редовног стања бити обновљене протестне литије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала