Ресторани у Москви помажу лекарима у борби против вируса корона

CC0 / Pixabay / Кухиња ресторана
Кухиња ресторана - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако су многи ресторани у Русији због мера за борбу против вируса корона, затворили своја врата, има и оних који вредно раде. Наиме, неки су се обавезали да бесплатно помажу лекарима и достављају богати ручак у болницу.

Ланац јапанских ресторана „Тануки“ сарађује са три московске болнице. Свакодневно и апсолутно бесплатно они достављају топлу храну медицинским радницима у градску болницу „Јудин“ и Комунарку — болнице које су на челу борбе против епидемије.

„Сваки дан достављамо вечеру за медицинско особље, које ради ноћну смену. Ускоро ћемо сарађивати са још једном болницом“, рекла је директорица за маркетинг ланца ресторана Наталија Паршикова.

Посебан мени за медицинске раднике из „Танукија“ састављен је заједно са технолозима и главним куваром  ресторана.

И храна прилагођена тешком раду особља у болницама

„Јела су одабрана узимајући у обзир потребне макроелементе за тело у тешким физичким условима. На пример, супа од лососа и поврћа, јела са морским плодовима, тајландска пилетина са рижом, цезар салата са рачићима, салата са печуркама“, објаснила је Паршикова.

Руски војни експерт током дезинфекције против вируса корона у италијанском граду Вертова - Sputnik Србија
Италијани покушали да скувају боршч за руске лекаре

Достава хране је организована у сарадњи са добротворном организацијом „Доступ“ (DOSTYP). Они се такође баве распоређивањем болница компанијама.

„Појавила се идеја да подржимо медицинско особље, јер они сада, као нико други, раде под великим оптерећењем. ако да им можемо изразити захвалност уз помоћ главног ресурса компаније, а то је здрава и корисна храна. Планирамо да подржавамо болнице два месеца, а ако будемо морали да наставимо, наставићемо и даље“, истакла је Паршикова.

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаЛекари раде под великим оптерећењем, па су власници ресторана решили да им се захвале
Ресторани у Москви помажу лекарима у борби против вируса корона - Sputnik Србија
Лекари раде под великим оптерећењем, па су власници ресторана решили да им се захвале

Иницијативи се придружио један од најкрупнијих власника ресторана у Москви — Аркадиј Новиков. Ресторани Novikov Group у Москви су познати више од 25 година. Кувари у кулинарској школи Novikov School спремају ноћу храну, да би ујутро понели укусну храну лекарима у московским болницама.

Разноврсна исхрана

Ланац градских кафеа за здраву исхрану — PRIME, која је део Novikov Group, одазвао се позиву главног лекара Центра хирургије GMS Hospital Бадме Башанкаева да помогне лекарима са исхраном.

Кухиња - Sputnik Србија
Руси током карантина највише времена проводе у – кухињи

„Као хирург ја одлично знам шта значе дежурства и ванредне ситуације. Тада немамо времена ни да седнемо, ни да једемо. Лекари нису канцеларијски радници који могу поћи на ручак у кафић или који имају загарантовано време за ручак“, рекао је Башанкаев.

И када се појавило питање чиме стварно можемо помоћи лекарима, није било сумње да их треба нахранити.

„Контактирали смо болницу и договорили се да доносимо готове оброке лекарима према распореду и количини коју болница тражи. Достављали смо по 30 оброка дневно. Оброк укључује супу, салату и главно јело. Сваки дан оброци су различити, али то су увек богата, домаћа јела из нашег јеловника: боршч са говедином, салата винегрет или руска салата, тестенине са месним сосом или пиринач са пилетином“, рекли су из прес службе PRIME.

Ни старији нису заборављени

Власница неколико ланаца грузијских ресторана популарних у Москви Saperavi Cafe и „Вај Ме“, Хатуна Колбаја, такође је донела одлуку да доставља храну у болнице у складу са својим могућностима.

Објава о карантину на згради позоришта у Москви - Sputnik Србија
Карантин у Москви и како га преживети

Тренутно достављају два пута недељно у две болнице. Оброци су предвиђени за 40 људи. Хатуна је рекла да њу такође подржава неколико бизнисмена који су се одазвали на њену објаву на Фејсбуку са понудом да помогну лекарима. У питању су добављачи грузијске минералне воде, произвођачи сендвича, мармеладе и џема.

„Ускоро ће нам се придружити и други брендови, а ми ћемо раширити зону доставе, то јест, достављаћемо добре оброке старијим људима којима је сада такође потребна помоћ. Спремамо се да шаљемо по 20-30 оброка једном у два дана. Хвала свима који су се прикључили нашој иницијативи“, истакли су у прес служби ресторана „Вај Ме“.

Од 1. априла запослени Хитне помоћи добијају бесплатне оброке из ресторана брзе хране „Мекдоналдс“ и „Бургер кинг“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала