Хитлер је мртав, јавља Жуков Стаљину

© AFP 2023 / HEINRICH HOFFMANNАдолф Хитлер и Ева Браун
Адолф Хитлер и Ева Браун - Sputnik Србија
Пратите нас
Руско војно-историјско друштво објавило је извештај маршала Георгија Жукова од 3. маја 1945. године, који је поднет врховном команданту Оружаних снага СССР-а Јосипу Стаљину о подацима добијеним од совјетске војне контраобавештајне службе који се тичу самоубиства вође Трећег рајха Адолфа Хитлера и немачког министра пропаганде Јозефа Гебелса.

Хитлер је извршио самоубиство 30. априла 1945. године у Берлину, који је био окружен совјетским трупама.

У извештају Жукова налазе се подаци „Смерша“ 79. стрељачког корпуса 3. ударне армије, који су засновани на извештајима заробљене послуге високих функционера Трећег рајха. 

„Смерш“ је скраћеница од фразе „Смрт шпијунима“, а тако су се за време Другог светског рата називале поједине независне контраобавештајне организације у Совјетском Савезу.

У документу се истиче да су контраобавештајци притворили Гебелсовог личног кувара Вилхелма Лангеа и рајхсминистра Шнајдера.

© Фото : Руско војно-историјско друштвоИзвештај маршала Георгија Жукова Јосифу Стаљину о Хитлеровом самоубиству
Хитлер је мртав, јавља Жуков Стаљину - Sputnik Србија
Извештај маршала Георгија Жукова Јосифу Стаљину о Хитлеровом самоубиству
„Приликом силаска у Гебелсово склониште, на улазу у његов кабинет, откривени су изгорели лешеви мушкарца и жене, а Ланге и Шнајдер су одмах препознали Гебелса и његову жену. Такође их је идентификовао Барткевич, ’генерални секретар Белоруског комитета‘, који је четири године радио у Министарству пропаганде. Код лешева нису пронађени никакви документи, али су у Гебелсовом кабинету пронађене фасцикле са различитим документима, који су запечаћени и дати на чување“, написао је Жуков.

Они су тврдили да је Хитлер извршио самоубиство 30. априла, али нису знали где је сахрањен, а да су Гебелс и његова супруга извршили самоубиство 1. маја у подземном склоништу у близини Рајхстага.

Спољашњост Фирербункера пре његовог рушења - Sputnik Србија
Склониште и гроб: Прича о Хитлеровом подземном бункеру /фото/

Како би се потврдили добијени подаци, 3. маја је наређено „да се лешеви покажу петорици заробљених генерала, да се документују њихова сведочења, фотографишу лешеви и утврди узрок спаљивања лешева, након чега ћемо вам поднети додатни извештај“, додао је маршал.

Поред тога, према речима Жукова, „истовремено су предузете мере за откривање места где је Хитлер у последње време живео и детаљног проучавања свих информација о његовом самоубиству“.

© Фото : Руско војно-историјско друштвоИзвештај маршала Георгија Жукова Јосифу Стаљину о Хитлеровом самоубиству
Хитлер је мртав, јавља Жуков Стаљину - Sputnik Србија
Извештај маршала Георгија Жукова Јосифу Стаљину о Хитлеровом самоубиству

Извештај је један од јединствених докумената које је Руско војно-историјско друштво објавило поводом 75. годишњице почетка стратешке операције Црвене армије на Берлин. У овим материјалима представљени су оригинални ратни извештаји, мапе, резолуције и потписи представника совјетске војне команде ─ од команданта дивизије до врховног команданта.

Адолф Хитлер - Sputnik Србија
„Дошло је време...“ Хитлеров пилот открива последње фирерове речи

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

► Прохоровка — највеће достигнуће рада совјетских обавештајаца познатих као „Кембричка петорка“

Како су совјетски обавештајци освојили архив немачког Абвера

► О овоме се не говори: Са чиме се Црвена армија суочила приликом напада на Берлин

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала