Размак од два метра није довољан када се трчи или вози бицикл

© AFP 2023 / Raul ArboledaМушкарац на бициклу испред мурала у Боготи
Мушкарац на бициклу испред мурала у Боготи - Sputnik Србија
Пратите нас
Током трчања или вожње бициклом није довољан размак од два метра од друге особе и није добро ходати тик иза некога, показује истраживање научника холандског Технолошког Универзитета Лувен из Белгије, као и стручњака из Ајндховена.
Тродимензионални приказ ширења вируса корона у затвореном простору - Sputnik Србија
Упозоравајућа симулација: Научници снимком показали како се вирус шири по радњи /видео/

Наиме, током трчања, особа која дише (или се закашље или кине) избацује више капљица у ваздух, које остану иза ње, па особа која наиђе може потенцијално да се зарази, преноси „Кликс“.

Иста ствар је и када се хода иза неке особе улицом, па је добро да онај ко хода иза некога иде дијагонално, а не одмах иза нечијих леђа.

Када људи говоре, дишу, кашљу или кијају, настају капљице и док највеће капљице прво падну на тло, мање капљице могу остати у ваздуху дуже, тако да је важно да особа која је иза не упадне у тај облак капљица, преноси лист „Брисел тајмс“ резултате студије.

Симулација коју су направили научници показује да је много сигурније ако се трчи поред неке особе на већој удаљености или ако се трчи у некој формацији, рецимо дијагонално иза неког како се не би ушло у облак капљица особе испред.

При овом истраживању нису узети у обзир временски услови, попут ветра, који такође може знатно утицати на ширење капљица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала