Истражујемо: Tерапија плазмом – чудотворни лек или помоћно средство

© Fotolia / Sudok1Донирање крви
Донирање крви - Sputnik Србија
Пратите нас
Ефикасност терапије плазмом, у борби против корона вируса, може да се утврди једино у пракси, али се претпоставља да ипак није чудотворни лек и да неће бити онолика колико се очекивало, јер се антитела стварају у мањој количини. Реалан утицај терапије на вирус биће познат за неколико недеља.

То за Спутњик тврди епидемиолог Зоран Радовановић, који истиче да организам од поновне инфекције може да се штити на различите начине и да је због тога неизвесно колика ће ефикасност терапије плазмом заправо бити.

© AP Photo / Niranjan ShresthaДок практична примена терапије не покаже реалан утицај - све се своди на претпоставке
Истражујемо: Tерапија плазмом – чудотворни лек или помоћно средство  - Sputnik Србија
Док практична примена терапије не покаже реалан утицај - све се своди на претпоставке

Ефикасност терапије плазмом против корона вируса

„Основно питање је да ли та антитела штите од инфекције, или су једноставно реакција на вирус са мањом заштитном моћи. То може да се утврди једино у пракси“, сматра саговорник Спутњика.

Док практична примена терапије не покаже реалан утицај – све се своди на претпоставке.

„Све су нагађања док се не спроведе у пракси, односно, док се не упореде болесници који су добијали стандардну терапију са онима који су добијали и стандардну терапију и плазму. То ће се знати за неколико недеља“, каже наш саговорник.

Радовановић претпоставља да ће терапија плазмом свакако имати ефекат у лечењу од корона вируса, али сумња да ће бити изванредан. Ипак, он напомиње да то не значи да терапија неће успети.

© Fotolia / jarun011Концентрација антитела код оних који су се излечили је мања од очекиване
Истражујемо: Tерапија плазмом – чудотворни лек или помоћно средство  - Sputnik Србија
Концентрација антитела код оних који су се излечили је мања од очекиване

„Тај имунски одговор није тако импресиван. Очекивало се да концентрација антитела буде много виша, али то још увек ништа не значи. Могуће је да ће се показати да је оваква реакција довољна или релативно довољна. Можда ће чинити да могућа поновна инфекција буде много блажа, и да, тек после другог сусрета, та концентрација антитела скочи“, објашњава Радовановић.

Због тога, он сматра да та терапија неће имати револуционаран утицај, о ком се причало.

Утиче на ток болести, али је „не односи”

„Претпостављам да ће утицати повољно на ток болести, али да неће да однесе болест као руком“, сматра Радовановић.

Терапија плазмом, за коју многи кажу да ће имати значајан учинак у борби против корона вируса, подразумева узимање антитела из крви људи који су се излечили и њихову траснфузију оболелима од корона вируса. Она се даје уз стандардну терапју, онда када је то потребно, а у Србији је почела да се користи пре неколико дана.

 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија
СЗО: Нема доказа да излечени од короне имају имунитет

У међувремену, изјашњавању о терапији плазмом прикључила се и Светска здравствена организација, која је упозорила на то да не постоје докази који потврђују да су они који су се опоравили од короне створили имунитет на тај вирус.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала