Моја Русија: Невероватан руски град – саграђен за четири недеље без иједног ексера /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЦрква Свете тројице у Свијашку
Црква Свете тројице у Свијашку - Sputnik Србија
Пратите нас
Овај невероватни град саграђен је у 16. веку за само четири недеље и без иједног ексера. То није само први руски град у средњем току Волге, него и место одакле се православље проширило на цело Поволожје.

Кажу да се ниједан град у Русији није мењао толико пута колико град-острво Свијашк. Подигао га је Иван Грозни као утврђење уочи похода на Казањ, главни град Татарстана. Убрзо је постао духовни центар – центар руске културе и православља. Ту се у совјетско доба налазила и једна од колонија Гулага, а касније и психијатријска болница. Преко ноћи се Свијашк претворио у острво и нашао одсечен од света.

Црква Свете Тројице је једина дрвена грађевина преостала из тог доба. Изграђена је за само један дан. У близини су се налазиле још две цркве у којима се млади цар Иван Четврти молио уочи похода на Казањ, који је после више неуспешних похода коначно и освојио октобра 1522. године.

Још 1555. године, заједно са стварањем Казањске епархије, овде је основан први манастир – Успењски. Његов први настојатељ био је архимандрит Герман, касније канонизован, који се данас сматра и великим казањским чудотворцем. Његове мошти су главна светиња манастира од 1592. године, када су овде пренете из Москве.

После Октобарске револуције, Свијашк је међу првима осетио политичке репресије нове бољшевичке власти. Његови манастири су угашени и претворени у затворе и концентрационе логоре, у којима је умрло више од пет хиљада људи. На острву данас постоји споменик подигнут у знак сећања на жртве политичких репресија.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЦрква Свете тројице у Свијашку
Моја Русија: Невероватан руски град – саграђен за четири недеље без иједног ексера /видео/ - Sputnik Србија
Црква Свете тројице у Свијашку

Свијашк је буквално преко ноћи постао острво. Догодило се то 1957. године, када је већи део тог краја потопљен, након што је саграђена хидроцентрала код Тољатија. Тек 2008. године изграђен је насип који је спојио Свијашк са континенталним делом, а коју су локални житељи назвали „путем живота“. Сада се на град-(полу)острво стиже лепим асфалтним путем.

Налази се шездесетак километара западно од Казања и данас у Свијашку живи око 250 људи.

Успењски сабор и манастири острва-града Свијашка уврштени су на Унескову листу светске културне баштине, а православне светиње годишње посети и више од пола милиона људи.

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала