Нове речи у доба короне: Да ли знате шта је шмрцосрам?

© Fotolia / Photographee.euЧовек са прехладом и кијавицом
Човек са прехладом и кијавицом - Sputnik Србија
Пратите нас
Холандски еквиваленти за изразе „корона-кашљач“, „забрана руковања“ и „карантин журка“ неке су од нових речи у холандском језику настале током пандемије вируса корона, наводи се у новом интернет речнику.

Речник из доба короне садржи више од 700 речи, а настао је као иницијатива главног уредника стандардног речника „Ван Дале“, Тона ден Буна, објавила је холандска телевизија НОС.

У речнику има пуно сложених речи, као што су „корона-криза“ и „корона-кашљач“, израз који се користи за људе који намерно кашљу на полицајце када их приведу.

Попис укључује и нове сложенице као што су „карантин-килограми“ или „корона-фриз“.

Лингвиста процењује да би у стандардни речник заувек могло да се дода 70 речи повезаних са пандемијом и уверен је да ће једна од њих бити „друштво метар и по дистанце“.

​Престижни Оксфордски речник енглеског језика недавно је у своју базу унео нове изразе настале током пандемије, укључујући „ковид-19“, „самоизолација“, „социјално дистанцирање“ и „изравнати криву“.

Нови холандски глагол који значи „гомилати попут хрчка“ већ је постао класичан пример, омиљен међу штедљивим Холанђанима. Он, међутим, има и негативно значење у светлу себичног гомилања тоалет папира, преноси портал ХРТ.

После израза „страх од летења“ који осећају еколошки свесни људи који често лете авионом, Холанђани сада имају и израз „шмрцосрам“, што је опис осећања особе која изненада мора да кине или шмрцне пред другима.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала