У димензији простор-време у свемиру регистроване вибрације из Елвисовог поп хита

© Фото : R. Hurt/Caltech-JPLГравитациони таласи које стварају две неутронске звезде
Гравитациони таласи које стварају две неутронске звезде - Sputnik Србија
Пратите нас
О Елвисовој фасцинацији ванземаљским животним облицима писало се опсежно, а његову изненадну смрт 1977. године неки обожаваоци су одбацили, очајнички желећи да верују да су га отели ванземаљци или да је и сам ванземаљац. Научници који прате простор гравитационих таласа можда су им дали још један разлог за наду.
Планета Земља и астероид – илустрација - Sputnik Србија
Само нам је то још фалило: Земљи се приближавају два астероида

Научници који управљају гравитационим детекторима таласа саопштили су да су покупили вибрације услед далеког космичког судара, који се на необјашњив начин хармонизују са акордима у хиту Елвиса Преслија из 1961. „I Can’t Help Falling in Love With You“ објавио је „Сајенс магазин“.

Вибрације, које су настале као резултат спајања пара црних рупа, биле су необичне за научнике јер је једна од црних рупа била три пута масивнија од друге (а то иначе није случај), што резултира стварањем гравитационих таласа на више фреквенција. Догађај је откривен 21. априла 2019. године, а верује се да се догодио на удаљености од око 2,4 милијарде светлосних.

Откриће је узбудљиво не само зато што акорди фреквенција које је створио овај пар неусклађених црних рупа звуче као прве ноте Елвисовог хита, већ зато што служе за потврђивање теоријских концепата које је Ајнштајн први пут изнео пре једног века у својој општој теорији релативитета. Догађај је потврдио истинитост концепта да би спајање црних рупа неједнаких маса створило слабије гравитационе таласе на већим фреквенцијама, при чему је друга најјача нота „отпевана“ од пара црних нота које вибрирају три пута више од орбиталне фреквенције или 1,5 пут више од главне фреквенције.

Откриће може научницима понудити и трагове о томе како би се две велике црне рупе могле формирати тако близу једна другој, за шта научници још увек немају дефинитивно објашњење, мада постоје разне теорије. Међу њима је и идеја да су парови црних рупа можда настали као резултат колапса огромних звезда у орбити. Друга теорија је да се црне рупе формирају одвојено у потпуно различитим квадрантима галаксије, да би се касније тек касније нашле.

 жана судар - Sputnik Србија
Кочије које лете: НЛО примећен још у првом веку

Ајнштајн је први пут предвидео постојање гравитационих таласа општом теоријом релатитета 1915. године, али је научницима требало сто година да направе алате за њихово физичко откривање, 2015. године.

Гравитациони таласи су у основи таласне сметње у димензији простор-време узроковане убрзавањем маса које стварају гравитациона поља. Поред америчког ЛИГО и земаљских детектора „Дивајс“, Европска свемирска агенција и кинеска национална свемирска управа створиле су свемирске летелице које је требало да побољшају напоре на „ослушкивању“ овог феномена. Руски астрофизичари објавили су крајем прошле године да се надају да ће се придружити својим кинеским колегама ради заједничких пројеката у овој области.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала