Да ли је загађеност ваздуха допринела смртности од вируса корона

CC0 / / Загађење ваздуха
Загађење ваздуха - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Висок ниво загађености ваздуха можда је један од најважнији фактора који је допринео великом броју смртних случајева узрокованих вирусом корна, наводи се у истраживању спроведеном у Немачкој.

Анализа је, наиме, показала да се од укупног броја смртних случајева повезаних са вирусом корона у 66 административних области у Италији, Шпанији, Француској и Немачкој, 78 одсто њих десило у само пет, које су биле најзагађеније.

Истраживање је испитало нивое азот-диоксида, загађивача који највише производе возила на дизел, као и временске услове који спречавају да се облаци прљавог ваздуха разиђу изнад града. Многе студије су повезале изложеност азот-диоксиду са лошим здрављем, а нарочито са болестима плућа, због које је већа вероватноћа да ће људи умрети ако се заразе Ковидом-19, објавио је „Гардијан“.

„Резултати показују да је дугорочна изложеност овом загађивачу можда један од најважнијих фактора који доприносе смртности узрокованој Ковидом-19 у овим регијама, а можда и широм света“, рекао је Јарон Оген са Универзитета „Мартин Лутер“ у Хале-Витенбергу у Немачкој, који је спровео истраживање.
Магнетно поље - Sputnik Србија
Планета поручује човечанству: Извуците 10 лекција из ове пандемије

Трујући наше окружење, трујемо наше тело, а када оно има хронични респираторни стрес његова способност да се брани од инфекције је ограничена“, навео је Оген.

Анализом је, како се наводи, указано на јаку корелацију, а не на узрочну повезаност.

„Сада је неопходно да се истражи да ли је присуство иницијалног инфламаторног стања повезано са одговором имуног система на вирус корона“, додао је Оген.

Друга студија објављена 7. априла проучавала је загађеност финим честицама у Сједињеним Државама и открила да је чак и мало повећање нивоа загађености у годинама пре пандемије повезано са далеко већом стопом смртности од Ковида-19.

Један други недавно објављени рад указује на то да је велики број умрлих на северу Италије повезан са највишим нивоима загађености ваздуха, преноси портал „Бука“.

Огеново истраживање, објављено у журналу „Science of the Total Environment“, пореди нивое азот-диоксида у јануару и фебруару у 66 административних области, узимајући у обзир број преминулих од Ковида-19 до 19. марта. Оген је, такође, испитао атмосферске услове како би установио где су облаци загађеног ваздуха били „заглављени“ изнад регија.

Открио је да је 78 одсто од укупно 4.443 преминулих лоцирано у четири регије на северу Италије и једној око Мадрида у Шпанији. Ових пет области имали су најгору комбинацију нивоа азот-диоксида и временских услова који су спречавали проток ваздуха и разбијање облака загађеног ваздуха.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала