Научници откривају зашто вирус корона убија више мушкарце него жене

CC0 / Pixabay / Коронавирус — илустрација
Коронавирус — илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Подаци прикупљени током пандемије вируса корона недвосмислено показују да су два кључна фактора ризика за ову болест старост и мушки пол. Вероватноћа да ће оболети подједнака је за оба пола, али научници указују да је ризик да ће развити теже симптоме и умрети значајно већи за мушкарце.

Још крајем јануара било је јасно да је смртност међу мушкарцима већа него код жена када су научници са шангајског униврзитета спровели истраживање које је обухватило 99 пацијента хоспитализованих у једној болници у Вухану.

Испитивање лабораторијских узорака - Sputnik Србија
Немачки научници руше главну тврдњу о вирусу корона

Истраживање је, наиме, показало да је удео мушкараца међу њима био двоструко већи у односу на жене као и да је међу преминулима 75 одсто њих било мушког пола.

До сличних резултата дошло се касније током марта и априла у Великој Британији (70 одсто мушкараца) и Њујорку (62 одсто). Истовремено је утврђено да је вероватноћа за обољевање подједнака за оба пола, али је ризик од развоја тежих симпотма и умирања већи за мушкарце.

Пушење и Ковид-19

Од самог почетка пандемије Ковида-19 претпостављало се да би један од разлога за овакву диспропорцију могло бити пушење. У Кини међу мушком популацијом чак 95 одсто су пушачи.

Према подацима из 2018. године, чак 288 милиона мушкараца пуши, за разлику од 12,6 милиона жена. Научници сматрају да дим дувана подстиче станице плућа да стварају више протеина АЦЕ2. Тај ензим може да се нађе на површини плућа, срца, бубрега и црева. Неки коронавируси се везују за њега и користе га за улазак у ћелије.

Ипак, временом се показало да истраживања нису потврдила хипотезу о пушењу као важном фактору ризика. Наиме, једна студија објављена у часопису „New England Journal of Medicine“ показала је да је удео пушача међу тешко оболелима од Ковида-19 око 16,9 одсто, док је међу пацијентима са благим симптомима тек мало нижи, око 11,8 одсто.

Девојка - Sputnik Србија
Зашто жене живе дуже од мушкараца?

Једно ново истраживање представљено на платформи „Medrxiv“ показало је да би део проблема који утиче на разлику у половима могао бити у тестисима.

Прелиминарно истраживање, које тек треба да прође рецензију и објављивање, показало је да тестиси у којима се налазе врло високи нивои АЦЕ2, могу да служе као својеврсни резервоари у којима ће се вирус дуже задржавати. Студија је показала да је просечно време које женама треба да се ослободе вируса око четири дана, док је код мушкараца у просеку за два дана дуже.

Хигијена и имунитет

Још једна хипотеза која се разматра у овом контексту јесте да су старији мушкарци, генерално лошијег здравља од жена исте старосне доби. Међу њима је виши удео гојазних, особа с високим притиском, дијабетесом, раком и болестима плућа, преноси портал "Индекс".

Војска и волонтери на Новосадском сајму - Sputnik Србија
Вирус корона мање смртоносан него што се мислило

На крају, мушкарци генерално гледано мање воде рачуна о хигијени у односу на жене. Мушкарци се у просеку ређе придржавају мера важних за одбрану од Ковида-19, као што је прање руку.

Једно од могућих објашњења је и то што жене природно имају јачи имунитет. Кључна разлика у том контексту је што жене имају два хромозома X у свакој ћелији, а мушкарци само један. Већина кључних гена задужених за имунитет налази се на њему, а то важи и за ген који је задужен за стварање протеина ТЛР7 који открива вирусе са једноструком ДНК, међу које спада и Ковид-19.


Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала