Руски министар енергетике: Не драматизовати ситуацију на тржишту нафте

© REUTERS / Nick OxfordСкладишта сирове нафте у Оклахоми
Складишта сирове нафте у Оклахоми - Sputnik Србија
Пратите нас
Колапс цене мајског фјучерса нафте „ВТИ“ на негативне вредности био је спекулативан, али не треба драматизовати ситуацију, јер се само ради о тржишту папира, а не стварној вредности физичке нафте, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак.

„Јучерашњи колапс нафтних котација америчке марке ‘ВТИ’ десио се због распродаје фјучерса за испоруку у мају на крају трговања на папиру, недостатка потражње додатних испорука нафте у мају и нагомилавања у складиштима. То је изазвало спекулативни пад финансијског инструмента на негативне вредности“, објаснио је министар.

Новак је, међутим, нагласио да не треба драматизовати ситуацију.

„Важно је схватити да је ово тржиште папира, односно трговина деривативним финансијским инструментима, а не физичком нафтом“, прецизирао је он.

Он је додао да су котације јунских фјучерса за нафту „Брент“ и „ВТИ“ знатно веће, иако су такође подложне волатилности због општег негативног расположења на тржишту.

ОПЕК плус прати ситуацију

Министар је рекао и да земље уговора ОПЕК плус помно прате ситуацију на нафтном тржишту и да ће уколико буде потребно имати могућност за реаговање.  

Рафинерија нафте Мотива у Порт Артуру у америчкој држави Тексас - Sputnik Србија
Светски медији о паду вредности нафте ВТИ без преседана: Апсурд, краткорочна аномалија

Новак је објаснио да ће притисак на нафтном тржишту остати до почетка споразума ОПЕК плус у мају, смањења производње у земљама ван споразума и попуштања мера ограничења у светлу епидемије вируса корона.  

Криза на нафтном тржишту

Због епидемије вируса корона (патоген ковид 19), од кога је оболело више од 2,5 милиона људи широм света, већина земаља увела је карантин, затворила границе и ограничила кретање својих грађана.

У вези с тим, потражња за нафтом је пала, а у марту државе чланице ОПЕК плус нису успеле да продуже своје споразуме о производњи: Русија је инсистирала да постојећи услови остану на снази, док је Саудијска Арабија намеравала да додатно смањи производњу за милион и по барела дневно. Због тога су се цене нафте више него преполовиле од почетка године и обориле рекорде од пре 18 година.

Последњих недеља котације су обновљене уочи новог састанка земаља ОПЕК плус. Земље-чланице ове организације су се на видео-конференцији 12. априла сложиле да смање производњу за 9,7 милиона барела дневно. Међутим, како наводе аналитичари Међународне агенције за енергетику, споразум ОПЕК плус не може да надокнади пад потражње у свету, али би могао да доведе до почетка смањења залиха у другој половини године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала