Европа би могла да изгуби до 59 милиона радних места због короне

© Depositphotos.com / Tom WangОтказ
Отказ - Sputnik Србија
Пратите нас
Трајно отпуштање радника, смањење плата и краће радно време због пандемије вируса корона могло би да угрозити и до 59 милиона радних места у Европи, процењује консултантска компанија „Мекинси“.

Незапосленост у Европи могла би у наредним месецима готово да се удвостручи, упозоравају из те консултантске куће и предвиђају да ће стопа незапослености у 27-чланој Европској унији највиши ниво достићи ове године, од 7,6 одсто.

Истовремено, повратак на предкризни период предвиђају у четвртом тромесечју следеће године.

Економска криза - Sputnik Србија
Хоће ли вирус корона убити многе професије

Лошији сценарио предвиђа врхунац незапослености у 2021., исказан стопом од 11,2 одсто, и њен повратак на предкризни ниво тек 2024. године.

Незапосленост у еврозони пала је у фебруару на 7,3 посто, што је најнижи ниво за 12 година, да би у марту владе широм Европе почеле да уводе мере како би сузбиле пандемију. Укупно би у Европи било угрожено 59 милиона радних места због трајних отказа, нижих плата и скраћеног радног времена, истичу консултанти.

Половина угрожених радних места отпада на секторе директне продаје, угоститељства и грађевинарства.

У европској велепродаји и малопродаји могло би бити угрожено 14,6 милиона радних места, у угоститељству и хотелијерству 8,4 милиона, а у сектору забаве и културе 1,7 милиона,

У „Мекинсију“ напомињу да ће последице варирати међу демографским групама и индустријским секторима.

Коронавирус у Шпанији - Sputnik Србија
Колико је богата Европа испала неспособна
„Губитак радних места биће трагедија на нивоу појединаца, а за економију ће бити врло болна“, закључују у тој консултантској кући.

Њихово истраживање истиче и блиску везу између нивоа образовања и краткорочног ризика за радна места, што би, како указују, „могло додатно продубити друштвену неједнакост“, преноси портал „Бука“.

Европска комисија предложила је почетком месеца план за субвенционисање палата како би се послодавци подстакли да скрате радно време радника уместо да им дају отказ.

Брисел очекује да ће ЕУ ове године ући у дубоку рецесију због пандемије вируса корона будући да су активности готово замрле под утицајем мера сузбијања заразе, напомиње Ројтерс.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала