Мала матура: Пао систем током пробног теста из српског језика

Компјутер
Компјутер - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Осмаци који данас електронски решавају тест из српског језика, у оквиру пробе мале матуре, имали су бројне потешкоће због преоптерећености система. Министарство просвете је одлучило да се решавање теста продужи до 21.30 часова.

Само они који су рано јутрос приступили платформи „Моја учионица“, могли су без проблема да ураде задатке и у року пошаљу тест, јер је већ од десет сати систем „баговао“, па да би прешли са задатка на задатак било је потребно и по неколико минута, а од 12 сати многи нису чак могли ни да се улогују.

Наставница српског језика у ОШ „Михаило Петровић Алас“ Сузана Дашић каже да се прибојавала да ће систем бити преоптерећен, да ће бити потешкоћа током приступања платформи и да се то и догодило.

Притужбе ђака и родитеља почеле су од 11, 12 сати, почев од оних да ђаци који су се улоговали нису могли за сат времена да ураде тест јер им се свако питање учитавало по неколико минута, до оних да не могу уопште да се улогују.

„Чим је истекло време, аутоматски су били избачени са платформе. Имали смо и ситуације да су добри ученици, по завршетку теста, покушали да се врате и провере одговоре и онда им се дешавало да не могу ни напред ни назад“, прича за Танјуг Дашићева.

Продужен рок за онлајн пробу мале матуре

Министарство просвете саопштило је да је у краћем периоду током теста из српског језика дошло до преоптерећења система, али да су брзом реакцијом компаније Комтрејд и Канцеларије за информационе технологије активирани додатни ресурси, чиме су отклоњена успорења у раду система.

Имајући у виду наведене околности, донета је одлука да се термин за решавање теста данас продужи до 21.30 сати, што ће бити и у наредна два дана.

„Да бисмо омогућили равномерно оптерећење система, сугеришемо ученицима са територије АП Војводине да тестове у наредна два дана решавају у термину од 8 до 12 сати, ученицима са територије Града Београда од 12 до 16 сати, а свим осталим ученицима у термину од 16 до 21.30“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је навело да, услед околности у којима се налази читав свет, „успостављање система на којем ће самопроцену знања спровести више од 65.000 ученика, морало је бити спроведено у веома кратком року, не остављајући времена за детаљно тестирање и фино подешавање система“.

Подсећају да је циљ онлајн тестирања самопроцена знања ученика у циљу провере спремности за завршни испит, као и да ће сви ученици добити прилику за то и да ниједан ученик не сме и неће бити оштећен.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала