Црногорским властима ванредна ситуација изговор да понизе цркву и Амфилохија

© SputnikМитрополит црногорски-приморски Амфилохије Радовић
Митрополит црногорски-приморски Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Поновни полицијски позив митрополиту Амфилохију на информативни разговор након његовог хапшења на празник Цвијети — не може се тумачити никако другачије него као покушај црногорских власти да, изговарајући се ванредном ситуацијом, понизе Цркву и самог митрополита, оцјењује аналитичар Бошко Вукићевић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије раније данас служио је опело поводом смрти историчара Владимира Јовићевића, оца бившег министра полиције Црне Горе, Андрије Јовићевића, након чега му је цетињска полиција уручила хитан позив на информативни разговор у станицу полиције на Цетињу.

Митрополити Амфилохије у станици полиције у Подгорици  - Sputnik Србија
Митрополит Амфилохије после позива да се јави у полицију: Нека ме хапсе, одавно су у рату с Богом

Поред митрополита Амфилохија, позив на саслушање уручен је и неколицини свештеника Митрополије црногорско-приморске који су са митрополитом били у пратњи, као и предсједнику Нове српске демократије Андрији Мандићу, који је данашњој сахрани у Ријеци Црнојевића присуствовао у својству преставника српског народа.

Из црногорске полиције потврдили су да је митрополит Амфилохије позван у тужилаштво због сахране, наводећи да је Основно државно тужилаштво — Цетиње покренуло истражни поступак, те да тужилаштво сада „прикупља обавјештења и информације да ли је данас, током сахране на Ријеци Црнојевића дошло до кршења мјера Националног координационог тијела (НКТ), и кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести“.

Ванредна ситуација као изговор

Аналитичар Бошко Вукићевић пак нема дилему да су константни и неукусни институционални позиви митрополиту црногорско-приморском на саслушања у полицијским станицама, морали бити наређени од стране самог врха власти — а све како би власт у контексту усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести и борбе вјерног народа за одбрану светиња показала да је „држава јача од Цркве“.

„Наравно, режим ванредну ситуацију узроковану коронавирусом на све могуће начине злоупотребљава за обрачун са свим политичким неистомишљеницима, али прије свега са Црквом. Само формирање НКТ-а, чији су чланови готово искључиво припадници владајуће партије (ДПС), као и све одлуке тог тијела које су наизглед стручног и медицинског карактера, недвосмислено су посвећене таквом режимском пројекту. У том смислу, усудићу се да кажем да чак није од пресудног значаја ни да ли су у конкретном случају са митрополитом прекршена нека правила (а све су прилике да нијесу) — колико је очигледна режимска намјера да се обрачуна са Црквом“, оцјењује Вукићевић за Спутњик.

Привођење рискантан потез

Наш саговрник упозорава да је правац којим су кренуле црногорске власти рискантан, имајући у виду да митрополит Амфилохије није само најпоштованија личност у Црној Гори, већ и да је изузетно цијењен као духовник и епископ широм православог свијета.

Митрополит Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Амфилохије: Ни много моћнији нису успели да понизе Цркву, па неће моћи ни ови данас

„Сувишно је истицати у коликој мјери би нови покушај његовог привођења и саслушања могао угрозити његово здравље, с обзиром на актуелну епидемиолошку опасност и његове поодмакле године“, напомиње Вукићевић.

Он сматра није искључено да би покушај насилног привођења митрополита Амфилохија могао да доведе до протеста вјерника, који су раније већ на масовним литијама исказивали неслагање са спорним Законом о слободи вјероисповести.

„Мислим да врх власти, заслијепљен мржњом према православљу, није водио довољно рачуна о могућности таквог слиједа догађаја. Православни народ у Црној Гори неће допустити понижавање своје цркве и митрополита“, увјерен је Вукићевић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала