Хакери користе вирус: Процурели подаци СЗО, Гејтсове фондације, института у Вухану

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија
Пратите нас
Хакери су објавили на интернету око 25.000 имејл налога и лозинки запослених америчког Националног института за здравље, Светске здравствене организације (СЗО), фондације Била Гејтса, Института у Вухану и других организација које се баве истраживањем и борбом против вируса корона.

Ови подаци одмах су искориштени за покушаје других хакерских упада у мреже тих институција, преноси „Вашингтон пост“.

Објављивање осетљивих података открила је обавештајна група СИТЕ, која се бави мониторингом интернет екстремизма.

Листа имејл адреса и лозинки прво се појавила на интернет форумима неких екстремних организација, а потом је завршила и на неким налозима на Телеграму, Пејстбину и Твитеру.

Вирус на телефону - Sputnik Србија
Коронавирус напао телефоне и рачунаре: Како хакери злоупотребљавају пандемију

Како наводе из СИТЕ, највише налога је из Америчког националног института за здравље, готово 10.000. Следе амерички Центар за контролу болести са 6.800, Светска банка 5.000, СЗО 2.700.

Од свих нападнутих институција, до сада је једино реаговала Фондација Била Гејтса, из које су навели да „прате ситуацију, али да за сада нема индиција да су им угрожени подаци“.

Роберт Потер, аустралијски стручњак за сајбер безбедност, каже да су објављени подаци аутентични, јер је уз помоћ неколико имејл адреса и лозинки могао да приступи мрежи СЗО.

Он је додао да су здравствене институције иначе веома слабе кад је реч о сајбер безбедности и илустровао то примером да је чак 48 запослених на листи као лозинку користило енглеску реч лозинка (password), велики број њих користи своје име или фразу „промени ме“ (changeme).

Он сматра да су подаци пореклом можда из неког старијег хакерског напада, као што је случај са СЗО, где су се слични подаци појавили још 2016, а могуће је да су сада купљени и на „дарк вебу“, делу интернета ком не приступају класични претраживачи и који углавном користе хакери.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала