Индија забрањује инвестиције из Кине

© AP Photo / Andy WongАмблеми Кине и Индије
Амблеми Кине и Индије - Sputnik Србија
Пратите нас
Индија, трећа највећа економија Азије, искључила je са своје територије кинеске инвеститоре. Тиме Делхи следи пут Аустралије, која је недавно, такође, „затворила капије“ за кинеске инвестиције.

Након што је Централна банка Кине, на опште ужасавање Индије, искористила слабост рупија и ниски берзански курс да би масовно купила акције индијске ХДФЦ Банке, влада у Делхију је објавила да су од сада све куповине и преузимања фирми од стране Кине подложне дикретном одобрењу Индије, пише „Франкфуртер алгемајне цајтунг“,

Пре тога, лидер опозиције у Индији, Рахул Ганди, позвао је да се обуставе све операције у којима странци могу да купе сада јефтине индијске акције.

„Масово успоравање раста је веома ослабило пуно индијских компанија и учинило их лаким пленом за атрактивна преузимања. Влада не сме да допусти странцима да за време националне кризе преузму контролу над индијским фирмама“, поручио је Ганди.

Он је то учинио у моменту кад су кинеске компаније попут „Bytedance“, произвођач аутомобила у експанзији „Great Wall Motor Co Ltd“ или САИЦ са својом подфирмом МГ покушали масовно да покупују акције на индијским берзама.

Статистички гледано: 18 од 30 новоформираних фирми у технолошком сектору Индије су зависне од кинеског новца.

„Вирус корона погађа више пословних бранши, а посебно оне које су високо зависне од кредитне подршке“, рекао је Викрам Досхи, из ревизорске куће „Pricewaterhouse Coopers“ у Индији.

Између априла и децембра прошле године број диркетних инвестиција из иностранства у Индији скочио је за 10 одсто на скоро 36 милијарди долара, преноси портал „Вијести“.

Влада у Делхију није званично у својој одлици ни једном речју поменула покушај Пекинга да искористи слабости индијске берзе, али је аутоматски укинула све дозволе суседним земљама за директне инвестиције „не би ли спречила преузимања у искоришћавњу тренутних слабости“, наводи ФАЗ.

Економска криза у време пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Пандемија изговор за још дубљу светску кризу: Милијарде долара се повлаче из земаља у развоју

Делхи жели да, како се додаје, по сваку цену спречи да Пекинг јефтино изврши „непријатељска преузимања“ индијских концерна. У одлуци индијске владе стога пише:

„Ако нека од држава која дели границу са Индијом или неко од будућих инвеститора из таквих земаља жели да инвестира у Индију, може то да ради искључиво преко владе Индије“.

У фебруару су аналитичари „Гејтвеј хауса“ објавили да Кина тренутно у Индији има око 6,2 милијарде долара у директним инвестицијама, али нико не зна колика је укупна сума коју је Кина преко фондова до сада инвестирала у индијске фирме.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала