Рат тужбама: Адвокат из кинеског Вухана тужио Америку због короне /видео/

© REUTERS / Toru Hanai/File PhotoБизнисмен у Токију, Јапан
Бизнисмен у Токију, Јапан - Sputnik Србија
Пратите нас
Адвокат из Кине Лиан Зугуан поднео је тужбу против Америке због „прикривања случајева заразе вирусом корона“. Тако је, поред политичког сукоба две земље, почео и прави рат тужбама због вируса корона, будући да је тужилац у Мисурију поднео тужбу против Кине.

Лиан Зугуан, адвокат из Вухана, поднео је тужбу суду у том кинеском граду, преноси кинески „Глобал тајмс“. Тужба је поднета против америчке владе, Центра за контролу болести САД, америчког министарства одбране и војске, тражећи одштету од 28.000 долара.

У тужби стоји да су тужени одговорни за душевни бол и економску штету насталу услед прикривања епидемије вируса корона у САД.

Члан Савета Федерације Русије Алексеј Пушков на заседању парламента - Sputnik Србија
Руски сенатор: На видику нови рат између Вашингтона и Пекинга

„Од септембра 2019. до марта 2020. године, америчка влада и Центар за контролу болести ширили су погрешне податке објављујући да су пацијенти заражени грипом, иако су они заправо били заражени тада неидентификованим вирусом, а касније је доказано да су били оболели од ковида-19“, наводи се у тужби.

Кинески адвокат тврди да је то заташкавање довело до пандемије вируса корона, у ком је Вухан био један од најпогођенијих градова.

„Тужио сам САД тражећи да објаве тачан број заражених вирусом корона који су класификовани као оболели од грипа и датум почетка епидемије. Као адвокат из Кине, имам обавезу да укажем на то и надам се да ће и моје колеге то урадити“, рекао је Зугуан.

​У кинеским правним круговима наводе да ће суд у Вухану морати да тражи мишљење Врховног суда у Пекингу, будући да су, по кинеском закону, суверене државе имуне на судско гоњење.

Тужбу против Америке поднео је и пекиншки адвокат Чен Јуекин, тражећи одштету што је амерички председник Доналд Трамп користио термин „кинески вирус“.

Брод-болница америчке морнарице „УСНС Конфорт“ - Sputnik Србија
Из Мисурија креће специјални рат против Кине, а циљ је: Останак Америке на месту лидера света

Подсетимо, недавно је оптужницу против Кине поднео државни тужилац америчке савезне државе Мисури Ерик Шмит, у којој каже да је Кина одговорна за пандемију вируса корона и економски суноврат. Оптужница у Мисурију уследила је након што је најмање седам приватних група тужило Кину пред федералним судовима, а у једној од њих, која је поднета на Флориди, наводи се да је „Кина знала да је вирус опасан и да може да проузрокује пандемију, али је ипак реаговала веома благо и прикривала је податке због свог економског интереса“.

Светска здравствена организација прогласила је 11. марта пандемију вируса корона. СЗО наводи да су први случајеви упале плућа изазване непознатим узрочником, за који је касније утврђено да је вирус САРС ков2, пријављени у кинеском граду Вухану 31. децембра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала