Чешка хоће да „протера“ чувеног совјетског маршала из Прага

© Sputnik / Анатолий Егоров / Уђи у базу фотографијаМаршал Совјетског Савеза Иван Коњев у ослобођеном Прагу
Маршал Совјетског Савеза Иван Коњев у ослобођеном Прагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство иностраних послова Чешке спремно да разговара о премештању споменика маршалу Ивану Коњеву на територију Руске Федерације, изјавио је чешки министар иностраних послова Томаш Петршичек у интервјуу за прашки лист „Хосподарске новине“.
„Са становишта Министарства иностраних послова Чешке важно је да обавезе које произилазе из нашег споразума (о пријатељским односима и сарадњи, из 1993. године) са Русијом - буду испуњене. У поменутом споразуму нема речи о томе где (овај конкретни) споменик треба да се налази, али је њиме предвиђено да се према споменику поступа с поштовањем и да он буде заштићен. Уколико један од начина да испунимо ту обавезу подразумева преговоре с Русијом о премештању споменика (маршалу Коњеву) на руску територију, отворени смо за то“, рекао је Петршичек.

Према речима министра, то питање биће предмет разговора са властима округа Прага-6, а такође и са владом.

Он је истакао да се руски министар одбране Сергеј Шојгу није обратио чешком Министарству на тему споменика маршалу Коњеву.

„Руска страна није контактирала МИП на тему споменика (Шојгу је упутио писмо свом чешком колеги Љубомиру Метнару). У контакту смо са шефом нашег војног одељења, разговарамо о могућности решавања овог проблема са нашим Министарством спољних послова“, рекао је Петршичек.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: Позивамо Чешку на дијалог о уклањању споменика маршалу Коњеву

Чешки министар је подсетио да власти округа Праг-6 планирају да предају споменик Музеју историје ХХ века и рекао да ће се размотрити и друге могућности.

„Разговараћемо о томе постоје ли алтернативна решења (за предају споменика). Чешка је земља која испуњава међународне договоре. Да, односи Чешке и Русије тренутно не цветају, али то не значи да треба да прекршимо споразум који смо потписали 1993. Године“, истакао је министар.

Он је додао да такође постоје проблеми и када је реч о чешким споменицима у Русији.

„Већ дуго истичемо да чешка страна не крши своје обавезе и да водимо рачуна о гробовима страдалих војника Црвене армије. Желимо да истакнемо да су локалне власти у Русији на исти начин поступали са споменицима чехословачких легионара, као што су наше локалне власти поступиле када је реч о спорном споменику. Иако смо покушавали, нисмо успели да поставимо споменик у Самари управо јер се локалне власти нису сложиле са тим“, рекао је он.

Уклањање споменика ослободиоцу Прага

Подсетимо, почетком априла у региону Праг-6 у Прагу уклоњен је споменик совјетском хероју Коњеву, ослободиоцу Прага у Другом светском рату.

© Sputnik / Eduard Erben / Уђи у базу фотографијаПре и после — место на ком је стајао споменик маршалу Коњеву у Прагу
Чешка хоће да „протера“ чувеног совјетског маршала из Прага - Sputnik Србија
Пре и после — место на ком је стајао споменик маршалу Коњеву у Прагу

Према речима локалних власти, споменик ће бити предат Музеју историје ХХ века, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров окарактерисао је ове поступке као циничне и нечувене.

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због јавног скрнављења симбола војне славе Русије. У среду је помоћник руског председника, председник Руског војно-историјског друштва Владимир Медински предао истражним органима списак лица, одговорних за уклањање споменика.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала