Европске земље почињу са ублажавањем ограничења везаних за пандемију ковида

© REUTERS / SERGIO PEREZЧовек са заштитном маском и рукавицама пролази поред пустог трга у Мадриду
Човек са заштитном маском и рукавицама пролази поред пустог трга у Мадриду - Sputnik Србија
Пратите нас
Неке земље од понедељка ће ослабити рестриктивне мере уведене због епидемије новог вируса корона.

Најзначајније попуштање ступа на снагу у Чешкој. Већ прошлог петка влада је дозволила грађанима да путују у иностранство, укључујући и за одморе, као и слободно кретање грађана ван куће, али у групама које не прелазе више од десет људи.

Према новом распореду мера за слабљења карантина, 27. априла могу се отвороти продавнице и услужна предузећа са продајном површином до 2,5 хиљаде квадратних метара, као и фитнес центри, библиотеке и зоолошки вртови (осим затворених просторија), а могу се наставити и богослужења у црквама.

Влада Хрватске такође је представила план за постепену обнову привреде и јавног живота земље од 27. априла. Према тростепеном плану кабинета, прво би требало да се отворе продавнице, а затим ће се у мају-јуну постепено обновити међуградски и међународни превоз и започети рад образовних и здравствених установа, спортских и културних центара.

Празна Јелисејска поља у Паризу. Председник Француске Емануел Макрон наложио је строга ограничења слободе кретања у циљу спречавања ширења коронавирусне инфекције. - Sputnik Србија
Парижани заплесали на улици , пркосећи карантину /видео/

У Швајцарској ће укидање забрана везаних за вирус корона такође бити спроведено у три фазе, од којих ће се током прве, од 27. априла, бити отворене медицинске ординације опште праксе, стоматолошке ординације, салони лепоте, салони за масажу, перионице за аутомобиле и продавнице кућних потрепштина.

Постепено укидање ограничења због вируса корона у Грчкој ће трајати 63 дана, а план ће се ревидирати у зависности од развоја пандемије, саопштила је телевизија АНТ1. Очекује се да ће премијер Киријакос Мицотакис објавити детаље почетком недеље током свог телевизијског обраћања. Претпоставља се да ће од 27. априла почети да раде неке државне службе. Отварају се хипотекарне службе, прекршајни судови и првостепени судови.

Грузијска влада такође намерава да започне са укидањем ограничења 27. априла. Између осталог, од понедељка ће у потпуности бити дозвољено кретање аутомобила, таксија, трговина путем интернета (и на велико и на мало), биће дозвољен рад сервиса за испоруку свих производа и пијаца на отвореном.

Фреди Меркјури, фронтмен групе Квин - Sputnik Србија
Сензација на мрежама: Како је Фреди Меркјури научио мушкарце шта да раде у карантину /видео/

Рестриктивне мере у Шпанији су међу најстрожијима у Европи. Становници имају право да изађу из својих кућа само у изузетним случајевима: да купе храну, лекове, оду у болницу, помогну људима који се не могу сами да изађу, дођу на посао, прошетају пса у непосредној близини куће. Премијер Педро Санчез објавио је да намерава да тражи од парламента продужење ванредне ситуације до 9. маја, али од 27. априла деца млађа од 14 година моћи ће да напусте кућу како би отишла у шетњу.

Пандемија вируса корона

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара да је узрочник вирус корона (патоген ковид 19).

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове инфекције вируса корона ковид 19 за пандемију. Према последњим подацима у свету је забележено више од 2,99 милиона случајева заразе, а умрло је више од 207 хиљада људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала