Не морају да се црвене: Жута малина доноси већи принос и бољу зараду

CC0 / Pixabay / Жута малина
Жута малина - Sputnik Србија
Пратите нас
Од „црвеног злата“ живи хиљаде српских породица, а бројни су они који су одлучили да своју производњу унапреде бирањем различитих сорти. Жута малина по својим квалификацијама показала се много боља од обичне.

„Жута малина је ремотантна сорта малине, средње крупних плодова и у нижим пределима Србије на брање стиже око 15. јула, а у вишим око 25. јула“, каже за Рину Никола Радовановић, из ивањичког села Радаљево, који већ годинама производи саднице жуте малине.

Паприка већа од шаке у маркету - Sputnik Србија
Србија извози најбоље воће и поврће, а увози паприку већу од шаке

Радовановић објашњава да су њени плодови погодни за продају у свежем стању на домаћем тржишту, као и да може да се користити за замрзавање.

„Оно што је чини различитом од осталих сорти малине јесте нешто виша цена, а мањи трошкови производње. Берба ове сорте траје два до три месеца“, рекао је за Рину Радовановић.

Када је реч о карактеристикама ове сорте малине, он додаје да је врло толерантна на болести и осетљива на ботритис, па се садња препоручује до 1.000 метара надморске висине.

Саднице жуте малине све траженије на домаћем тржишту

Приликом одлучивања да подигну засаде жуте малине произвођачима се саветује да се определе за сертификовани садни материјал који ће им, поред квалитета и високог приноса, омогућити да искористе субвенције ресорног Министарства, преноси портал Б92.

„Моја препорука је да произвођачи пре заснивања засада жуте малине осигурају тржиште. Ми откупљујемо од наших коопераната жуту малину коју прерађујемо у вина и слатко. Тражимо кооперанте и са њима сарађујемо током целог процеса производње, редовно им шаљемо смс поруке шта и када треба да примене у својим засадима и на располагању смо им за сваки вид помоћи како би се едуковали у сопственој производњи“, наглашава Радовановић.

Саднице жуте малине све су траженије на домаћем тржишту, а оно што ће произвођаче додатно обрадовати јесте то да плод ове жуте малине у Србији за свеже тржиште достиже цену од 2,5 евра по килограму. Што се тиче откупа за индустрију, цена је увек у рангу са осталим сортама малине које се откупљују за индустрију или за око 10 до 15 одсто већа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала