Црногорска власт под плаштом борбе против ковида 19 наставља обрачун са српском црквом /видео/

© Фото : СветигораМитрополит Амфилохије на саслушању
Митрополит Амфилохије на саслушању - Sputnik Србија
Пратите нас
Саслушавање свештеника СПЦ и позив на саслушање митрополиту црногорско-приморском Амфилохију још један је доказ да власт у Црној Гори под плаштом борбе против Ковида наставља обрачун са српском црквом, сматра аналитичар Лука Радоњић.

Седам свештеника Митрополије црногорско-приморске -  Александар Лалилић, Данијел Јовановић, Еустатије Ивановић, Криснат Бојовић, Николај Античевић, Рафаило Бољевић и Харитон Живков, саслушани су у понедјељак у Одјељењу безбједности Цетиње због присуства сахрани историчара Владимира Јовићевића прошле недјеље на Ријеци Црнојевића.

Према плановима Основног државног тужилаштва на Цетињу, саслушање митрополита црногорско-приморског Амфилохија планирано је за четвртак, а он би за разлику од свештеника, исказ требало да да не у полицији, већ у цетињском тужилаштву.

Митрополит Амфилохије је пак раније поручио да се неће одазвати позиву за саслушање „јер има своје обавезе“.

Власт наставља обрачун са СПЦ, ништа им није свето

И док из Основног државног тужилаштва на Цетињу тврде да прикупљају податке да ли је свештенство СПЦ прекршило забране Националног координационог тијела (НКТ), односно извршило кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, добар дио јавности у Црној Гори сматра да власт у Подгорици ухођењем и привођењем свештенства Митрополије црногорско-приморске, само користи прилику како би се под плаштом борбе против ковида 19 додатно обрачунала са СПЦ.

Политички аналитичар Лука Радоњић нема дилему да колико је на једној страни, сет донесених мјера против епидемије ковида 19 имао своју оправданост и сензибилитет у складу са изазовима здравствене ситуације, исто тако је на другој страни сасвим сигурно дошло и до злоупотребе “проширених овлашћења”, али и грубог кршења права из категорије људских, вјерских и политичких...

„Није проблематично само то што је Црна Гора вјероватно регионални рекордер по проценту ухапшених (у односу на број становника) већ што се, према мишљењу низа истакнутих правника, особито адвоката, током процесуирања грађана дешава непоштовање Устава и Кривичног законика као и то што се читава ситуација злоупотребљава за наставак директног обрачуна са Црквом“, каже Радоњић за Спитњик.

У том смислу он оцјењује и да „агресивна, и у првом реду политичко - медијска, репресија против епархија Српске цркве у Црној Гори и њених великодостојника, сада добија своје убрзање, али нажалост и физичку конкретизацију“.

„Фотографија Митрополита Амфилохија у полицијској станици док га надлежно лице испитује, неће нашкодити његовом духовном и сваком другом кредибилитету и угледу, али представља срамоту за државу и њене представнике и једно је од свједочанстава које ће обиљежити епоху владавине ДПС-а“, оцјењује Радоњић.

 Стога је овај аналитичар увјерен да је већинска Црна Гора већ осудила чињеницу да је митрополиту Амфилохију поново уручен позив од стране полиције и Тужилаштва, док околност да је позив уручен и синовима покојног Јовићевића само пола сата након што су сахранили свога оца, према мишљењу Радоњића само потврђује да “властима ништа није свето”.

Више од провокације

Због свега, наш саговорник сматра да се најновији позив митрополиту Амфилохију од стране Тужилаштва, више не може подвести под “још једну провокацију”.

„То је више од провокације и представља директан насртај на институцију - у овом случају вјерску, која је у темељима ове земље као и на вјерска права и слободе - у овом случају права и слободе православне цркве и популације, која је најбројнија у Црној Гори. Дакле, то није “тек још једна провокација”, то је порука да ДПС у непоштовању вјерских права и слобода и обрачуна са Црквом - неће стати“, упозорава Радоњић.

„Зато више није питање шта ће урадити ДПС, већ какав ће бити социјални, политички, демократски одговор на релацији Црква - опозиција - народ у одбрани против поступака који не карактеришу демократске и модерне државе, већ заостала друштва у којима су тиранија и самовоља основни образац владања“, закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала