Како „извор“ може знати да се Ким ухватио за срце?

© KCNAСевернокорејски лидер Ким Џонг Ун
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Пратите нас
Главно питање у вези с гласинама о томе да је лидер Северне Кореје у коми, или да је чак умро, није да ли је нека од тих информација тачна, него шта ће се догодити у случају да Ким Џонг Ун заиста умре — ко ће бити његов наследник и како ће се понашати војска?

Водећи научни сарадник у Центру за корејска истраживања Института за Далеки исток Руске академије наука Константин Асмолов скреће пажњу на то да нико од представника званичних структура, чак ни анонимно, није рекао ништа о смрти или тешкој болести Ким Џонг Уна.

„Њега неко време нема у јавности, не могу се видети нове фотографије. Могуће је да је болестан, али то не значи да је умро, или да је у коми“, сматра Асмолов. Он наводи да би се у случају стварне ванредне ситуације на улицама Пјонгјанга највероватније појавила војна техника, а да би се по граду разлетеле гласине, пре свега у дипломатској средини.

Асмолов, такође, указује на то да листови који су пренели информације о лошем здравственом стању севернокорејског лидера, нису информативне агенције. Он не види разлог да се верује анонимним изворима. Да се заиста догодило нешто, то би сазнали инострани новинари који раде у Пјонгјангу.

Амерички председник Доналд Трамп на конференцији за медије испред Беле куће - Sputnik Србија
Трамп: Знам како је Ким, али не могу о томе да говорим

„Ту је још једна финеса: одакле би неки извор могао да буде обавештен о срцепарајућим детаљима о Кимовом здрављу. Ту се намећу бројна питања. На пример, на који начин је неки кинески лекар сазнао како се Ким Џонг Ун хватао за срце, како су га возили у болницу, ако је стигао тек касније? Још чудније је питање због чега је он то саопштио јапанском булеварском листу, а не кинеским медијима, имајући у виду односе Јапанаца и Кинеза који нису баш најбољи“, пита се Асмолов.

Ко је следећи

Било како било, једно је сигурно – у Северној Кореји нема званично утврђене процедуре о предаји власти. Ким Џонг Уна су припремали за наследника од момента када је на дужност ступио Ким Џонг Ил 1994. године. Није јасно ко би био наследник актуелног севернокорејског лидера. Једни мисле да би то могла бити сестра шефа државе Ким Јо Џонг, која је у априлу постала члан Политбироа.

„У најкритичнијим условима ради принцип ’до ђавола правила, ко има пиштољ, тај је у праву‘“, каже Асмолов и додаје да „немамо јасну слику о утицају разних кругова у Пјонгјангу, ако их уопште има“.
Лансирање ракете Хвасон-14 у Северној Кореји - Sputnik Србија
Ким Џонг Ун најавио „епохалне промене“

Његов колега Евгеније Ким сматра да Северној Кореји не прети дестабилизација, без обзира на развој догађаја.

„У случају да се нешто догоди, окупиће се чланови Политбироа, донети одлуке и наредбе. Не мора се нужно мислити да ће они изгубити управу над земљом“, сматра Ким.

Према његовим речима, систем у Северној Кореји је изграђен тако да привремено одсуство лидера не утиче на стабилност. Када је 2008. године Ким Џонг Ил нестао на готово четири месеца, земљом се нормално владало, наставио се рад на стварању нуклеарног оружја.

Евгеније Ким наглашава да Северна Кореја нема проблема с руководећим кадровима: „Постепено се издвајају способни људи, у Политбироу се појављују нова лица, млађа од 60 година, професионалци у одређеним областима.“

Саговорник наводи да у Пјонгјангу одлично памте оперативни план Републике Кореје и САД, који је подразумевао увођење заједничке војске у случају ванредне ситуације у Северној Кореји. „Кина, за коју је Северна Кореја тампон зона која је штити од Американаца, неће допустити распад. Исто важи и за Русију, јер се ми граничимо са Северном Корејом“, подсећа руски политиколог и закључује: „Све ће тамо бити у реду, ништа неће пропасти.“

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Кина послала медицински тим у Северну Кореју због Ким Џонг Уна

Гласине о томе да је лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун у коми, или да је чак умро, појавиле су се у суботу. То, међутим, није први пут да Ким Џонг Ун „умире“.

Где је нестао Ким

Све је почело 11. априла саопштењима о „нестанку“ Ким Џонг Уна. Следећег дана јужнокорејски лист „Дејли НК“, у којем раде многи одбегли са севера, пренео је вест о операцији на срцу. Хируршка интервенција је, наводно, била неопходна због прекомерног пушења, гојазности и преоптерећења. Све је протекло успешно, лекарски тим се у пуном саставу вратио 19. априла у Пјонгјанг, писао је лист.

Нешто касније у јапанском недељнику „Сјукан Гендај“ појавили су се детаљи: „Председник Северне Кореје се током обиласка региона изненада ухватио за груди и пао. Група лекара која га је пратила, одмах је покушала да му помогне масажом срца и одвезла га у најближу амбуланту хитне помоћи“, навео је анонимни извор тог листа.

Према тој верзији, помоћ је затражена од Кине, одакле је специјалним летом у Пјонгјанг упућено 50 људи с опремом. Севернокорејски лекари су у међувремену почели да оперишу сами. Хирург је био нервозан, тресле су му се руке, због чега је стент лоше постављен.

Кинески лекари који су допутовали, нису успели ништа да учине како би помогли Ким Џонг Уну који је већ био у вегетативном стању. Приче се након тога разилазе – лидер је или још у коми, или је умро.

Или је просто жив и здрав.

Извесно је само да 15. априла Ким Џонг Ун није присуствовао обележавању Дана сунца, односно рођендана свог деде и оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга.

Шта је истина

Министарство иностраних послова Кине није потврдило да је упутило лекаре ради помоћи Ким Џонг Уну.

Ким Јо Џонг - Sputnik Србија
Јапански медији: Северна Кореја убрзано припрема замену Киму

Државни радио Северне Кореје је саопштио да је шеф државе захвалио радницима који су створили „град-социјалну утопију“ Самџијон. Истина, нису прецизирали како је Ким Џонг Ун то учинио. На сајту Севернокорејске државне информационе агенције постоји и вест о томе да је 26. априла Ким Џонг Ун добио телеграм-честитку од председника Централног комитета Комунистичке партије Русије Генадија Зјуганова.

Јужнокорејске власти су саопштиле да „ништа необично нису уочиле“.

„Умирали“ су и раније

Убеђеност у то да ништа неће пропасти подстиче и богата предисторија лажних смрти севернокорејских лидера. Ким Џонг Ун не „умире“ први пут. Севернокорејски лидер је 2014. године нестао на 40 дана. Тада је, према гласинама, преживео операцију на нози – због прекомерне тежине, или због повреде. У јавности се појавио са штапом.

Две године раније на друштвеним мрежама се писало о томе да је 11. фебруара нападнут у амбасади Северне Кореје у Пекингу. О тој теми су писали и велики медији, мада с оградама.

Спекулације о здравственом стању су пратиле и Ким Џонг Ила. Медији су га 2008. године такође изгубили из вида. Активно се писало о његовој болести, па чак и смрти. У августу је доживео мождани удар, због којег је био делимично парализован. То је било објашњење зашто није био на паради у част 60. годишњице Северне Кореје, као и на сахрани високо рангираног политичара те земље. После годину дана, саопштено је да има рак панкреаса, али информација није званично била потврђена.

Ким Џонг Ил је умро 17. децембра 2011. године од инфаркта.

У новембру 1986. године о смрти Ким Ил Сунга писао је јужнокорејски лист „Чосон илбо“. На граници двеју Кореја била је спуштена национална севернокорејска застава у знак жалости. После неколико дана, међутим, као да се ништа није догодило, лидер је дочекао монголског председника на аеродрому у Пјонгјангу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала