Српски национални савет: Држава дискриминише српске медије у Црној Гори

© Sputnik / Небојша ПоповићСрпска кућа у Подгорици.
Српска кућа у Подгорици. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српски национални савет у Црној Гори упутио је отворено писмо премијеру Душку Марковићу, у ком је затражио да помогне српским медијима основаним у оквиру Савета, јер су изложени дискриминаторском односу и до сада су остали без икакве подршке државе.

„Српски национални савет је у претходним годинама формирао систем српских медија: портал ’Српске новине ЦГ‘, часопис ’Српске новине‘, ’Српски радио‘, ’Српску телевизију‘ и ’Српску књижевну задругу‘, што су били и остали најзначајнији пројекти српског народа на очувању српске посебности и идентитета у Црној Гори“, наводе из Српског националног савета.

Српска кућа у Подгорици. - Sputnik Србија
„Струјни удар“ Подгорице на српске медије

У писму које потписује председник Савета др Момчило Вуксановић наводе да су се њихова „надања да своје потребе и права могу остварити кроз институције државе Црне Горе показала очигледно као неостварива“.

„У скоро три године српске организације које су са својим пројектима конкурисале код Фонда за заштиту и остваривање мањинских права и Министарства за људска и мањинска права, остале су без било какве подршке. Од укупно подељених више од четири милиона евра, препознатљивим српским организацијама припало је мање од један одсто расположивих средстава, иако српски народ чини више од 60 одсто корисника тих фондација. Због таквог дискриминаторског односа, српски медији који су организовани у оквиру Српског националног савета Црне Горе, већ дуже времена остале су без потребних средстава, чак и за плаћање основних комуналних услуга“, објашњавају из Савета.

Застава Србије у Херцег Новом - Sputnik Србија
Српски национални савет Црне Горе: Последице ће бити тешке за све ако власт овако настави са Србима

Додају и да их је одбио и Инвестиционо-развојни фонд, који је формирао кредитну линију како би се помогло медијима да ублаже или смање последице изазване пандемијом новог вируса корона.

Савет у писму наводи и да српски медији у Црној Гори „у свом десетогодишњем постојању никада нису имали примедби од регулаторних агенција на емитоване садржаје, јер су се увек искључиво и доследно бавили очувањем стечених права и традиционалних вредности српског народа у Црној Гори“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала