Американци улажу хиљаде долара у пројекат о „совјетској тиранији“ у Мађарској

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСовјетски војници ослобађају Будимпешту, Други светски рат
Совјетски војници ослобађају Будимпешту, Други светски рат - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка амбасада у Будимпешти намерава да финансира реализацију пројеката који ће допринети да се „заиста препознају“ трагични догађаји из Другог светског рата, Холокауста и за време „тираније Совјетског Савеза“, преноси РТ, који је имао увид у документ.

Како су истакли из америчке амбасаде, програми могу бити повезани са стварним причама о злочинима почињеним у Мађарској за време рата и „током тираније СССР-а“.

„Предложени пројекти ће бити фокусирани на признавање и чување сећања на читав низ компликованих догађаја из националне историје. У центру пажње треба да буду лична искуства и сведочења, укључујући и хуманост и непослушност према нацистима, као и окрутност и колаборацију током Холокауста, Другог светског рата, као и за време тираније Совјетског Савеза“, наводи се у документу.

Заробљени војници нацистичких савезника код Стаљинграда - Sputnik Србија
Савезнике Хитлера у борби против СССР-а Мађарска назвала херојима

Притом, у свим пројектима се истиче „значај и вредност доприноса трансатлантске заједнице у победи над фашизмом и заједничком напретку ка слободи“.

Такође се предлаже да се у пројекат укључе и експерти из САД, који би помогли да се боље разумеју „западни демократски принципи“.

Вашингтон планира да издвоји за сваки програм до 25.000 долара. За реализацију пројекта могу бити задужени како мађарске, тако и америчке непрофитне организације, државне и приватне образовне институције, владине агенције и физичка лица.

© Sputnik / Николай Еронин / Уђи у базу фотографијаСовјетски војници ослобађају Мађарску, Други светски рат
Американци улажу хиљаде долара у пројекат о „совјетској тиранији“ у Мађарској - Sputnik Србија
Совјетски војници ослобађају Мађарску, Други светски рат

Средства се могу утрошити на прављење и ширење краткометражних филмова, одржавање конференција и дискусија на тему завршетка Другог светског рата и „успостављања совјетске доминације“, као и на организацију виртуелних изложби и истраживачких акција.

Састанак совјетских и америчких војника на Елби - Sputnik Србија
„Незамисливо“ — савезнички план да бомбардују СССР одмах након Победе

Сагласно плановима америчке амбасаде, у пројектима ће бити укључени и становници Мађарске, рођени након 1985. године, омладина, лидери заједница, бизнисмени и корисници друштвених мрежа.

Телевизија РТ подсећа да је пољски Институт за међународне односе при Влади у фебруару предложио да се спроведе медијска кампања о догађајима из Другог светског рата, како би се формирало одређено јавно мњење.

Циљана публика су земље бившег Совјетског Савеза, где је, према речима аналитичара, „становништво до данас убеђено да је Црвена армија играла улогу ослободиоца“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала