Голи затвореници на поду, активирање ”смртоносне силе” - због покоља усред карантина /фото, видео/

© REUTERS / El Salvador PresidencyГоли затвореници на поду, наслагани као пазле у затвору у Ел Салвадору
Голи затвореници на поду, наслагани као пазле у затвору у Ел Салвадору - Sputnik Србија
Пратите нас
Снимци голих затвореника у Салвадору „наслаганих” на поду као пазле, обишли су свет. Слике нису „процуреле”, већ их је објавио Најиб Букеле, председник ове централноамеричке земље.

То је одговор државе на покољ који су локалне банде спровеле прошлог викенда широм земље. Само од суботе до понедељка, усред карантина, у земљи је убијено најмање 50 особа. Према подацима власти, банде су искористиле ситуацију у којој су сви агенти полиције и војске заузети борбом против пандемије, како би се међусобно обрачунале. Сматра се да су убиства могла бити наручена директно из затвора.

​​Салвадор је једна од наопаснијих земаља на свету са просеком од 325 убистава месечно у протеклих 10 година. Локалне банде харају земљом од завршетка грађанског рата 1992. године. Познате као “маре”, банде броје око 70.000 чланова. У затворима се налази њих 13.000.

Затвореници иза челичних врата

Букеле је наредио да се бандити у затворима изолују у челичним ћелијама: „Од сада ће све ћелије у земљи остати запечећене. Чланови банди неће моћи да виде ништа ван њих”, рекао је Букеле и додао „Ово ће их спречити да користе сигнале како би комуницирали са другим члановима банде у ходницима. Биће затворени, у мраку, са члановима противничких банди”.

© REUTERS / El Salvador PresidencyГоли затвореници на поду, наслагани као пазле у затвору у Ел Салвадору
Голи затвореници на поду, активирање ”смртоносне силе” - због покоља усред карантина /фото, видео/ - Sputnik Србија
Голи затвореници на поду, наслагани као пазле у затвору у Ел Салвадору

После овог таласа убистава, Букеле је дао карт бланш службама безбедности да на улицама против банди користе оружје: „Ауторизујем коришћење ”смртоносне силе” у самоодбрани или за заштииту живота грађана Салвадора.”

Председник је такође преко твитера упутио апел опозицији да „стане на страну часних људи” а институцијама да „престану да штите” оне који убијају становништво.

Узнемиреност невладиних организација

Од доласка тридесетосмогодишњег Најиба Букелеа на власт 2019, број убистава у земљи смањен је за 30 одсто. Он је повећао војни буџет и пооштрио контроле у затворима. Најмлађег председника у историји Салвадора, до победе је довела управо строга политика безбедности грађана.

​Несвакидашња врста „постројавања” у затворима, која је у директном контрасту са изолацијом у време вируса корона, изазвала је негодовање многих заштитника људских права.

Директор организације Хуман Рајтс Воч за Америку, Хосе Мигел Виванко рекао је: „Наша дужност је да не дозволимо да Салвадор постане још једна диктатура” и додао да „Букеле користи пандемију како би још више деградирао демократију у земљи.”
© Sputnik / El Salvador PresidencyГоли затвореници на поду, наслагани као пазле у затвору у Ел Салвадору
Голи затвореници на поду, активирање ”смртоносне силе” - због покоља усред карантина /фото, видео/ - Sputnik Србија
Голи затвореници на поду, наслагани као пазле у затвору у Ел Салвадору

Ерика Гевара, директор Амнести Интернешнел за амерички континент упозорила је на алармантну ситуацију: „Гледали смо ове фотографије затвореника са великом забринутошћу. То су сцене људи које заједнички одводе у затворска дворишта на врло понижавајући начин.”

Комсија за људска права Салвадора сматра да затварање чланова различитих банди у једну ћелију може да доведе до побуна или колективних убистава.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала