Курти: Гренел после одласка у Београд није имао захтеве за српску страну

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлазећи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да је Ричард Гренел, специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине, заинтересован за постизање брзог споразума две стране, а не за садржај тог споразума, и тврди да је разговарао са Гренелом и после пада његове владе.

„Амбасадор Гренел је био на Косову у октобру и јануару. Срели смо се два пута. На почетку је у октобру рекао да би Косово требало да укине таксу, а са друге стране Србија треба да заустави своју кампању на међународној сцени против признавања независности Косова и нашег чланства у међународним организацијама“, рекао је Курти, преноси Танјуг.

Међутим, како наводи, откако је Гренел у јануару отишао у Београд, други део тог захтева је у потпуности уклонио и рекао да само Приштина треба да укине таксе, а да није говорио о делу захтева према Србији.

Према његовим речима, Гренелов притисак у почетку је било својеврсно инсистирање да његов захтев буде прихваћен безусловно.

Био сам у сталној комуникацији с њим све до недавно, чак и након што је влади изгласано неповерење и сада имамо контакт, када смо у својству одлазеће владе. У међувремену, са друге стране, почео је да расте притисак на нашег партнера у влади све док се они некако нису предали и покорили“, каже Курти.

Он је за „Јуроњуз“ на албанском језику навео да је Гренел имао активну улогу.

„Реч је о америчком изасланику, веома моћном, веома важном с којим сам разговарао, али, с друге стране, нисам пристао да доведем у питање интерес Косова, односе са Србијом, наш субјективитет, јер је реципроцитет најнормалнија ствар у билатералним односима у добросуседству, упркос његовом инсистирању“, рекао је Курти, пренео је синоћ Косово онлајн.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала