Светска банка: Пандемија корона вируса Црну Гору гура у наглу рецесију

© Sputnik / Небојша ПоповићПусто шеталиште у Петровцу
Пусто шеталиште у Петровцу - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако се пандемија продужи до августа, рецесија ће бити тешка и резултираће значајним недостатком прихода у 2020. години — наведено је у извјештају.

У извјештају Свјетске банке стоји да је пандемија корона вируса изложила осјетљивост Црне Горе на спољне шокове, те да ће криза довести црногорску економију у рецесију, примарно због смањења туризма, са којег се ефекти преносе на све секторе.

„Ако се пандемија продужи до августа, рецесија ће бити тешка и резултираће значајним недостатком прихода у 2020. години“, наведено је у извјештају.

Под претпоставком да Црна Гора изгуби једну трећину прихода од туризма, процјењује се да ће пад економије у 2020. бити 5,6 процената. Ако би дошло до губитка половине прихода од туризма, рецесија би могла досећи и минус 9 процената, саопштено је у извјештају.

Економска криза - Sputnik Србија
ММФ предвиђа: БДП Црне Горе у 2020. пашће за 9 одсто, у Србији за три

У извјештају наводи да је Црна Гора ушла у ковид 19 кризу са до сада највишом стопом запослености.

„И поред унапређења до којих је дошло протеклих година, висок јавни дуг ограничава обим у којем држава може да пружи подршку домаћинствима и фирмама. Краткорочни одговори на плану јавних политика помажу да се ублажи економски и социјални утицај кризе изазване ковидом 19. Могуће је, међутим, да они дјелови популације који зависе од неформалнијих извора прихода, добију премало подршке. Ако економски опоравак, уз високу стопу раста, треба да буде одржив на средњи рок, Црна Гора мора да унаприједи отпорност своје економије на ударе, тако што ће се позабавити својим унутрашњим и спољњим дисбалансима и подстаћи раст продуктивности“, наводи се у извјештају Свејтске банке.

Влада Црне Горе је донијела мјере за ублажавање економских и социјалних утицаја, али у извјештају се наводи да ограничене фискалне резерве земље смањују могућност и обим финансирања.

„Да би економски опоравак уз висок раст био одржив у средњорочном периоду, Црна Гора мора повећати отпорност економије на шокове, решавањем свог унутрашњег и спољног дисбаланса“, упозорава се у извјештају.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала