Фирма за тајне системе проверава пронађене нове резерве руде у околини Бора

© Фото : Youtube/RTB Bor/PrintscreenРТБ Бор
РТБ Бор - Sputnik Србија
Пратите нас
Геолошка истраживања, која на истражном пољу „Борско“, спроводе Јапанска национална компанија за нафту, гас и метале (ЈОГМЕЦ) и канадски „Мундоро“, указала су на постојање новог типа лежиша богатог рудом, објавиле су ове компаније.

Иако није прецизирано о чему се ради, по извештају у који су „Новости“ имале увид – „Истраживачки одбор ЈОГМЕЦ-Мундоро одобрио је комплетни геофизички преглед у јануару 2020. са консултантским геофизичким тимом са седиштем у Аустралији са богатим искуством у тајним системима“.

„ЈОГМЕЦ“ и „Мундоро“ тумачење и анализу овог открића очекују до краја првог квартала ове године. У зависности од резултата, све те анализе биће искоришћене за пројектовање следеће фазе геолошког бушења, како би се, пре свега, установила могућност даље фазе истраживања минерализације, која би могла да, уз појаву и неких ретких метала, потврди даљу оправданост потраге за налазиштима бакра и злата у овој области, која је од Бора удаљена тек четири километара, преносе „Новости“.

Финансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра. - Sputnik Србија
Оживљава српски рудник – прве количине бакра у јуну

Чак се у извештају о истраживању система потенцијалног лежишта бакра и злата наводи да је овај истраживачки тим „открио напредни систем измене“, који је, наводи се, смештен под вулканским поклопцем од 570 метара, у коме је детектовано присуство пирита, прожетог силицијумом, и алунитима, што, како се подвлачи „корелира са контактима високих отпорности, ниских и високих густина и магнетно малим геофизичким аномалијама“, као и посебним одељком у коме се дословце наводи да је реч о „веома важном открићу“, уз напомену да је „регионална циљна кампања за бушење из 2019. године значајно допринела разумевању геолошких аномалија у околини Бора“.

Истражно право „Борско“ површине је 35 квадратних километара, а геолошка истраживања у потпуности финансира ЈОГМЕЦ, на основу уговора потписаног са „Мундором“ о заједничком улагању са Канађанима. Резултати су, такође, показали потребу за даљом анализом података геофизике како би се створио 3Д преглед геофизичких резултата који могу додатно прецизирати циљање и повезати га са досадашњим резултатима бушења.

Злато - Sputnik Србија
Тоне злата леже у отпаду: Код Бора открили благо вредно 720 милиона долара

„Мундоро“, са америчком компанијом „Фрипорт МекМоран“ у околини Бољевца, недалеко од села Савинац, спроводи и геолошка истраживања, где су у једном слоју руде, дебљине 12 метара, пронашли садржај од 30 грама по тони злата и 171 грам по тони сребра. Сматра се да су налазишта злата, са грамом по тони руде, уз услов да то откриће прате и одговарајуће количине руде, профитабилна и да постоји економска оправданост експлоатације таквог лежишта. Истражно бушење, које је у току, довело је до тога да се, уместо првобитно планираних 3.500 метара, истражи још додатних пет километара бушотина.

Уговор вредан 45 милиона долара

Мундоро“, који је постао познат након што је у Кини пронашао богато лежиште злата, је са глобалном рударском корпорацијом „Вале Канада лимитид“, чије је седиште у Бразилу, закључила уговор о финансирању истраживања у потрази за новим лежиштима бакра и злата на четири локације по Тимочкој Крајини. За истраживања у Сумраковцу, Осни, Дубрави и Падини, „Вале“ ће током наредних пет година издвојити чак 45 милиона долара.

Споразумом је предвиђено да „Вале“ - као највећи произвођач гвожђа и други по продукцији никла у свету - може да стекне 51 одсто истражних права на овим локацијама, тако што ће током наредне три године у геолошка истраживања инвестирати пет милиона долара. После тог рока, поменута компанија може да добије и додатних 24 одсто удела, ако у наставак пројекта уложи још 40 милиона долара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала