Годишњица акције „Бљесак“, у удару хрватске војске убијено 283 Срба и протерано 15.000

Пратите нас
Данас се навршава 25 година од хрватске војне акције „Бљесак“ када је за само 36 сати из Западне Славоније у планском удару хрватске војске протерано 15.000 Срба, а убијено 283.

Против западнославонских Срба, са око 15.000 житеља и са око 4.000 војника, кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

Заштитне снаге УН, на време упозорене од стране хрватских генерала, повукле су се на безбедна места, препуштајући своје штићенике на милост и немилост агресору, подсећа Документационо информациони центарВеритас“.

Народ западне Славоније, сећајући се Јасеновца из ‘41. и Пакрачке Пољане из ‘91, кренуо је у егзодус према Српској. На путу према „мосту спаса“ до реке Саве, сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.  

У тој акцији, према „Веритасовим“ подацима, погинуле су и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера.

Међу жртвама је 56 жена, осам особа до 14 година и 75 преко 60 година старости.

По завршетку акције, Хрвати су покупили 168 тела убијених Срба и покопали их углавном под ознаком „непознат“. 

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 156 особа. Међу несталима се води још 127 особа, међу којима је 56 цивила, укључујући и 26 жена.

Од 148 ексхумираних посмртних остатака из групних гробница, до сада их је 111 идентификовано. И кад се идентификују ексхумирани а неидентификовани (37), остају непозната гробна места за 90 посмртних остатака.

У тој акцији највише су страдала два села са претежно српским становништвом: Медари са 22 жртве, укључујући 11 жена и троје деце, и Пакленица са 20 жртава. 

Према подацима Документационо-информационог центра „Веритас“, око 1.450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина уз помоћ заштитних снага УН.

Нема помака у поступцима против хрватских генерала 

Хрватски судови су осудили велик број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора, које су издржавали у злогласном затвору Лепоглава, а неколико десетина заробљеника прошло је вишегодишње специјалне тортуре злогласне Лоре у Сплиту.

Пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, против припадника хрватских оружаних снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине над Србима у тој акцији, који нису одмакли даље од предкривичне фазе, преноси РТС. 

„Уз дужно жаљење свих ратних жртава, већ 25 године постављамо иста питања: ко то и зашто прави разлику између цивилних жртава у Загребу и Окучанима и по ком критеријуму међународни и национални судови процјењују ко и када крши законе и обичаје који регулишу вођење рата?“, пита „Веритас“.

У Градишки, у Републици Српкој, данас ће бити обележена 25.годишњица од егзодуса Срба из западне Славоније.

Годишњица ће бити обележена без присуства грађана због ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона и актуелне забране масовног окупљања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала