Велики број жена због короне прекидао трудноћу код куће

CC BY 2.0 / Ernesto Andrade / Позитиван тест на трудноћу
Позитиван тест на трудноћу - Sputnik Србија
Пратите нас
У 13 савезних америчких држава током епидемије вируса корона расте број прекида трудноће које жене саме изводе код куће по упутствима лекара, a сада се све може договорити путем интернета и телефона и то по цени од 200 до 375 долара.
Фарбе за косу садрже канцерогене хемикалије... - Sputnik Србија
Нова помама паничне куповине: Американци после тоалет папира масовно траже фарбе за косу

Епидемија је, како наводи „Њујорк тајмс“, учинила то да потреба за телемедицином драстично порасте у свим областима па и у случајевима прекида трудноће, а према званичним подацима од 22. априла до данас у тих 13 држава потврђено 611 побачаја.

„Нова услуга под називом ’Тел аборшен‘ повезује жене које желе прекинути трудноћу са лекаром који практично може да им пропише таблете које изазивају побачај, а могу се узети код куце“, преноси „Њујорк тајмс“.

Током марта и априла „Тел аборшен“ је помогао двоструко већем броју жена да прекину трудноћу него у јануару и фебруару.

Уз све на тај начин жене могу да избегну одлазак на клинке, којима је због епидемије и овако ограничен приступ.

Ешли Дејл са Хаваја одлучила се да користи ту онлајн услугу због трошкова путовања до клинике у Хонолулу удаљене од ње 200 миља.

Лабораторија - Sputnik Србија
Пандемија уживо: Од понедељка у Србији почиње масовно испитивање колективног имунитета
„Алтернатива би била сачекати да доктор дође на наше острво за три недеље“, рекла је Дејлова (35) лекару из „Тел аборшена“ и додала да би до тада прекорачила дозвољени термин од 10 недеља у којима може да употреби таблете.

„Није да је било лако ... али истовремено је прилично очигледно да ј прави избор“, рекла је она.

Неке жене чак путују у једну од 13 држава у којима се нуди „Тел аборшен“ како би добиле пилуле, а тај тренд је још израженији током пандемије, каже докторка Елизабет Рејмонд и додаје да су овог месеца имали случај да се жена из Тексаса возила 10 сати по снегу до Новог Мексика и остала у мотелу само да би узела таблете.

Након што се женама одобри прекид трудноће, пакет им стиже поштом на кућну адресу и садржи две таблете – мифепристон, који блокира хормон који доводи до трудноће и мисопростол, који помаже телу да се реши плода, наводи „Њујорк тајмс“ и додаје да се често дешава да жене имају грчеве и крварење.

„Тел аборшен“ наплцћује услугу од 200 до 375 долара за консултације и пилуле, које се испоручују у паковању с чајним врећцама, минотм, улошцима, ибупрофеном и лековима за мучнину.

ФДА Управа за храну и лекове одобрава ову врсту услуга.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала