Букове шуме у Србији номиноване за светску природну баштину /фото/

© Фото : Завод за заштиту природе СрбијеБукове шуме
Букове шуме - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
За светску природну баштину ове године номиноване су букове шуме у националним парковима „Фрушка гора“, „Тара“ и „Копаоник“.

Наше шуме су у номинацији као део добра светске природне баштине „Древне и нетакнуте букове шуме Карпата и других региона Европе“, наводе из Завода за заштиту природе Србије.

Европа је једини континент на којем расту и доминирају чисте и мешовите шуме букве.

© Фото : Завод за заштиту природе СрбијеСтатус резервата природе у Србији прве добиле управо букове шуме, као наши најзаступљенији шумски екосистеми који су остали очувани и нетакнути у прашумском облику и били доста изучавани због своје очуваности, реткости и реликтности.
Букове шуме у Србији номиноване за светску природну баштину /фото/ - Sputnik Србија
Статус резервата природе у Србији прве добиле управо букове шуме, као наши најзаступљенији шумски екосистеми који су остали очувани и нетакнути у прашумском облику и били доста изучавани због своје очуваности, реткости и реликтности.

Прекогранично добро „Древне и нетакнуте букове шуме Карпата и других региона Европе“, чини готово 80 букових шума у 12 европских држава у: Украјини, Словачкој, Немачкој, Белгији, Шпанији, Италији, Словенији, Аустрији, Румунији, Бугарској, Хрватској и Албанији.

Њихова заштита неопходна је како би се екосистем букових шума очувао за будуће генерације, као један од најзначајнијих листопадних шумских екосистема северне хемисфере и, свакако, најзначајнији за европски континент, за који је и ендемичан.

Госпина папучица - орхидеја - Sputnik Србија
Госпина папучица у Србији: На Сувој планини откривена ретка врста ─ најлепша орхидеја у Европи

Ове године у номинацији за проширење учествује 10 земаља: Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија, Швајцарска, Чешка, Пољска, Словачка, Италија и Француска, које предлажу додавање нових 30 резервата букових шума за уписивање у оквиру овог прекограничног добра.

Номиновани букови резервати у Србији налазе се у Националном парку „Фрушка гора“ - локалитети у режиму заштите првог степена „Папратски до“ и „Равне“, у Националном парку „Тара“ - локалитети у режиму заштите првог степена „Звезда“ и „Клисура Раче“ и у Националном парку „Копаоник“ - локалитет у режиму заштите првог степена „Козје стене“, који су већим делом обрасли очуваним мешовитим буковим шумама.

Из Завода за заштиту природе истичу да су статус резервата природе у Србији прве добиле управо букове шуме, као наши најзаступљенији шумски екосистеми који су остали очувани и нетакнути у прашумском облику и били доста изучавани због своје очуваности, реткости и реликтности.

© Фото : wikimediaУ строгом природном резервату „Зеленичје“ заступљена нетакнута букова шума са ловор-вишњом.
Букове шуме у Србији номиноване за светску природну баштину /фото/ - Sputnik Србија
У строгом природном резервату „Зеленичје“ заступљена нетакнута букова шума са ловор-вишњом.

За прво заштићено природно добро у Србији проглашен је Строги природни резерват „Зеленичје“ још 1948. године у ком је заступљена нетакнута букова шума са ловор-вишњом. Тај резерват налази се у југоисточној Србији у Јабланичком округу, у близини места Црна Трава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала