Кијев: Само Русија није заинтересована за расветљивање трагедије у Одеси

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је једина страна, која није заинтересована за расветљивање објективне слике трагедије у Одеси, која се догодила 2. маја 2014. године када је у нередима страдало 48 људи, саопштило је Министарство спољних послова Украјине поводом годишњице трагедије.

Како тврде у Кијеву, Русија је одбила да изручи бившег заменика начелника Главне управе Министарства унутрашњих послова у Одеској области, након чега је добио руско држављанство.

Миистарство Украјине такође је саопштило да је Русија у оквиру преговора о размени заробљеника у септембру-децембру 2019. године наводно „инсистирала на изручењу најмање девет људи, који су директно или индиректно учествовали у организовању нереда у Одеси под руским заставама“.

Шест година након трагедија у Одеси украјинска страна није успела да заврши истрагу и пронађе одговорне за смрт 48 људи. Мисија УН за људска права је 2019. године констатовала да то што нема напретка у истрази сведочи о томе да су власти незаинтересоване да пронађу и казне кривце, док поступци украјинских законодавних органа говоре о пристрасности у истрази.

 

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаСећање на погинуле у Одеси, 2. маја 2014.
Кијев: Само Русија није заинтересована за расветљивање трагедије у Одеси  - Sputnik Србија
Сећање на погинуле у Одеси, 2. маја 2014.

 

Раније је Москва више пута упозоравала на то да Кијев упоро успорава истрагу. Руска страна је апеловала на међународну заједницу и релевантне структуре за заштиту људских права да захтевају од украјинских власти да разјасне околности трагедије

Трагедија у Одеси се догодила после државног преврата у Украјини 2014. године када су активисти „антимајдана“, противници политике која је победила на кијевском Мајдану, у знак протеста поставили камп на Куликовом пољу у Одеси.

Другог маја 2014. почела су кошкања између активиста „антимајдана“, с једне стране, и екстремних навијачких група из Харкова и Одесе, као и радикала „Eвромајдана“, с друге стране. Сукоби су се завршили рушењем шатора и подметањем пожара у Дому синдиката у којем су се сакрили представници „антимајдана“. Присталице радикала су при томе пуцале на људе који су покушавали да се спасу из запаљене зграде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала