Венецуеланска војска у стању борбене готовости након неуспелог покушаја напада

© AP Photo / Ariana CubillosВојска Венецуеле спремна за одбрану
Војска Венецуеле спремна за одбрану - Sputnik Србија
Пратите нас
Оружане снаге Венецуеле налазе се у стању борбене готовости након неуспелог покушаја напада колумбијских милитаната, саопштило је Министарство одбране Венецуеле.
„Све војне јединице на територији земље су у стању борбене готовости. Спремни су да моментално реагују на било коју претњу. Потврђујемо апсолутну верност председнику Венецуеле Николасу Мадуру и дужност да гарантујемо суверенитет и независност државе“, наведено је у саопштењу.

Министарство одбране је саопштило да је за време операције заплењено оружје, а да се део тог оружја користио за време покушаја државног преврата 30. априла 2019. године.

Додаје се да венецуеланска војска наставља потрагу за оружјем у води, које би могло да буде тамо, јер се један од чамаца преврнуо. Такође се патролира у обалским регионима како би се пронашле особе умешане у напад.

Подсетимо, министар унутрашњих послова Венецуеле Нестор Реверол изјавио је да је јутрос пред зору група наоружаних људи покушала да изврши инвазију у Венецуелу преко лучког града Гваира, до којег је дошла чамцима-глисерима.

Он је рекао да су венецуеланске снаге успеле да савладају нападаче, за које је рекао да су дошли из суседне Колумбије, не прецизирајући њихов идентитет.

Ситуација у Венецуели

Након што су почетком 2019. године у Венецуели започели масовни протести против легитимног председника земље Николаса Мадура, амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да Вашингтон више неће признавати власт на челу са Мадуром, који је са своје стране објавио прекид дипломатских односа са Вашингтоном.

Осим тога, америчке власти су поред неколико других земаља подржале Хуана Гваида, председника Националне скупштине, коју контролише опозиција, а који се два пута проглашавао за „привременог председника“. Другу „заклетву“ положио је овог јануара.

У Москви су Гваидов „председнички статус“ назвали непостојећим.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала