Дарија Кисић Тепавчевић: Странци могу да уђу у Србију по посебној процедури /видео/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICДарија Кисић Тепавчевић
Дарија Кисић Тепавчевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Страни држављани који послом долазе у Србију то могу да учине уз претходну најаву и уз потврду да су на тесту извршеном у последња 72 сата били негативни на вирус корона, али и уз максимално лимитирано кретање, каже чланица Кризног штаба за сузбијање ковида 19 др Дарија Кисић Тепавчевић.
Граница Србије и Хрватске - Sputnik Србија
Сви који желе у Хрватску морају бити тестирани на корона вирус

Међународна комуникација је неопходна и различите земље покушавају да на различите начине што боље дефинишу правила, али како докторка Кисић Тепавчевић истиче за Спутњик, сваки путник у међународном саобраћају је потенцијални резервоар вируса.

Шта је процедура за странце, а шта за повратнике у Србију

Због тога се, према њеним речима, активно дискутије о процедури уласка у земљу, а анализирају се и искуства других земаља. Једна од мера коју друге земље доносе јесте да сваки путник треба да има потврду да је у претходна 72 сата тестиран на вирус и то су многи прихватили као полазиште.

Кисић Тепавчевићева подсећа да је Аустрија одлучила да сви путници који желе да уђу у ту земљу треба да, уз новчану надоканду, прођу тестирање на аеродрому.

Што се тиче Србије, засад остаје на снази правило да сви наши грађани којима је организован повратак у земљи морају у кућну изолацију на период максималне инкубације ковида 19, а хоће ли ту бити промена, како каже наша саговорница, зависи пре свега од актуелне епидемиолошке ситуације.

Кризни штаб је, међутим, дефинисао процедуру за путнике који због посла долазе у Србију. „Та процедура предвиђа потврду да је тестиран у последња 72 сата, али и максимално лимитирано кретања у одређеном превозном средству, од места где је смештен до места где има одређен пословне делатности. Реч је дакле о максимално контролисаном кретању уз такође максималан здравстени надзор“, објашњава Кисић Тепавчевићева.

Потребна најава доласка странца

На питање како се прати кретање страног госта, она истиче да све особе које због пословних путовања долазе у Србију имају обично различите врсте протокола, па се то решава на тај начин.

Биометрија – препознавање лица - Sputnik Србија
Здравствени или имунитетски пасоши — шта је то заправо и чему служи

„Обавезна је и претходна најава доласка страног држављанина у Србију и добијање одобрења да је таква врста посете од великог значаја“, наводи дикторка Кисић Тепавчевић.

Према најавама, у Србији ће, захваљујући позитивном тренду кретања броја оболелих од ковида 19, у среду 6. маја бити укинуто ванредно стање а пошто одлука о томе буде објављена у Службеном гласнику, од четвртка би престао да важи полицијски час. Према плану попуштања мера ограничења, од 18. маја требало би да проради и авиосаобраћај, али се још не зна куда ће моћи да се лети јер то зависи од договора са другим земљама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала