Ковид 19 драстично смањио број туриста у Србији у марту

© Sputnik / Предраг ВасиљевићУ боемском београдском кварту Скадарлија који иначе врви од туриста живе душе нема
У боемском београдском кварту Скадарлија који иначе врви од туриста живе душе нема - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија корона вируса драстично је смањила број туриста у Србији у марту, саопштила је Туристичка организација Србије.

Проглашење пандемије вируса ковид 19 и привремено обустављање свих комерцијалних међународних летова утицали су на то да пад долазака страних туриста у Србију у марту буде 56 одсто.

Када су ноћења у питању, остварено их је 45,7 одсто мање него у марту прошле године.

У марту ове године у нашој земљи је боравило 102.623 туриста, који су остварили 344.596 ноћења, преноси Танјуг.

Манастир Студеница - Sputnik Србија
Дванаест топ дестинација, ако одлучите да летујете у Србији

Захваљујући одличним резултатима у јануару и фебруару, пре него што су границе многих земаља затворене за путовања, пад долазака страних туриста у нашу земљу је за први квартал ове године, односно јануар-март, био једноцифрен и износи 8,3 одсто.

У Туристичкој организацији Србије очекују да ће тај пад бити значајно већи када се сумирају резултати из априла, у којем је туризам стао у целом свету.

Према подацима Туристичке организације Србије, у периоду јануар-март Србију је посетило укупно 556.351 туриста. Највећи број долазака у том периоду остварили су домаћи туристи.

Од иностраних земаља, највећи број ноћења остварили су туристи из Румуније (54.654 ноћења, што је 2,5 одсто мање у поређењу са периодом јануар-март 2019. године), затим следе туристи из Црне Горе, Русије, БиХ, Северне Македоније.

На које све начине би се туризам у Србији могао опоравити

Позив дијаспори да одмор проведе у отаџбини, ваучери, кинески туристи, годишњи одмор у својој земљи — све су то предлози у оквиру 12 мера за опоравак туризма, са којима се више од 70 локалних организатора тура и активности по Србији обратило државном врху.

Представник блога „Трипин Србија“, који се бави промовисањем српског туризма, Марјан Драгић рекао је да су упознати са мерама и иницијативама и да се слажу да би оне могле опоравити туризам у Србији.

Дивљи коњи - Sputnik Србија
Поља нарциса и дивљи коњи: Да, ова планина се налази у Србији /видео, фото/

Из „Трипин Србије“ оцењују да је највећи проблем српског туризма едукација.

„Закључујемо да постоје људи који су веома способни да се баве туризмом, а немају глас јавности, док они који се баве, нису адекватно образовани. Нису упућени на локалу, нису свесни свих потенцијала, знаменитости и атракција које неки крај нуди“, казао је Танјугу Драгић.

Како је истакао, Србија има толико лепота и атракција, стотине занимљивих локалитета које треба искористити и рекламирати се у иностранству, шта је то све што Србија још има осим градског туризма.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала