Истина о плавим очима: Сви плавооки имају једног претка и једну супермоћ

CC0 / Пиксабеј / Девојка са плавим очима
Девојка са плавим очима - Sputnik Србија
Пратите нас
Било да се ради о необичним научним чињеницама, здравственом стању или генетици, они који имају плаве очи мало су другачији од људи очију других боја. Сазнајте истину о плавим очима и људима који их имају.
Плавуша - Sputnik Србија
Од чега болују плавуше, а од чега црнке

У плавим очима нема плавог пигмента

Иако се чини да су плаве очи – плаве, оне заправо уопште нису те боје. Звучи сулудо, али овде не постоји плави пигмент. Ако имате пигмент у сваком слоју дужице (ириса), као већина људи, тада имате смеђе очи које су заправо смеђе – нема оптичке илузије. Али у предњим слојевима дужице плавих очију нема пигмента (постоји неки меланин у задњем слоју). Према Америчкој академији за офталмологију, плаве очи изгледају плаво из истог разлога из ког и океан и небо изгледају плаво: то је једноставно трик светлости. Назива се Тиндалов ефект и представља начин на који се светлост распршује у плавим очима, стварајући плаву боју, преноси портал „Лист“.

Само мали проценат људи има плаве очи

Без обзира што постоји мноштво глумаца, манекенки и других познатих личности који имају плаве очи, многи људи немају довољно среће да се похвале плавим очима. У ствари, најчешћа боја очију у целом свету је смеђа, наводи се у чланку часописа „Ворлд атлас“. Конкретно, 79 посто људи има очи боје кафе и чоколаде. Ипак, плаве очи нису најређе. Испоставило се да су најређе светлосмеђе очи, боје лешника, јер само пет посто људи има ту боју у дужици.

Психологија боја - Sputnik Србија
Психологија боја: Која боја смањује агресију, која разбуђује, а која подстиче апетит

Сви плавооки имају заједничког претка

Људи са плавим очима постоје хиљадама година. Али не и одувек. Захваљујући научницима са Универзитета у Копенхагену, сада знамо да су негде између 8.000 до 4.000 година п.н.е сви имали смеђе очи, преноси „Сајенс дејли“. Али у неком тренутку током тог времена догодила се мутација гена који контролише колико меланина произведемо. Наиме, ова мутација је у основи деловала попут прекидача и „искључила“ способност људи да производе смеђе очи. Тако су се родиле плаве очи. Тим на универзитету не само да је идентификовао мутације које су створиле плаве очи, већ су открили да сви који имају плаве очи имају нешто заједничко, истог претка.

Родитељи смеђих очију могу имати дете са плавим очима

Боју очију не одређује један једини ген. Уместо тога, одређује га неколико различитих гена, као и међусобна интеракција међу њима. Зато се немојте изненадити ако ваше дете има очи које није повукло ни на једног родитеља – тако управо делује генетика.

Срећа - Sputnik Србија
Руски психолог открио тајну среће
Плаве очи су осетљивије на светлост од осталих

Као што морате бити опрезни са кожом када сте напољу, тако ћете у складу с тим заштитити очи, посебно ако су светлије боје. Клинички гледано, људи са плавом или светло обојеном шареницом имају тенденцију да су осетљивији на светлост. Вероватно због ретког пигмента који упија светлост. То значи да сунчане наочаре никада не остављате код куће ако имате плаве очи.

Жене са плавим очима боље подносе бол од осталих

Носиоци плавих очију имају и једну супермоћ. Како се испоставило, даме плавих и зелених очију имају већу толеранцију на бол од оних са смеђим очима, пише у чланку часописа „Медикал дејли“. Ове информације су изашле на видело захваљујући студији коју је урадила генетичарка са Универзитета у Питсбургу. Испитивала је 58 будућих мајки док су пролазиле кроз процес рађања и открила да жене са светлим очима осећају мање бола и нелагоде на порођају. Открила је и да ће жене са светлим очима ређе развити анксиозност или депресију након што беба стигне него тамнооке жене, а све захваљујући мањој количини пигмента меланина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала