На хиљаде пчела страда, а могле би лако да буду спасене

CC0 / pixabay / Пчелар
Пчелар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Познато је да је Топлички округ један од највоћарскијих крајева у Србији и готово по правилу, у овом периоду године, када воће цвета и истовремено се интензивно прска хемијским препаратима, ради заштите од биљних болести и штеточина, страда и велики број пчела, које су тада и најприсутније у воћњацима.

 

Више пута у последњих месец дана, Радован Цветковић из куршумлијског села Тмаве, у свом малом пчелињаку проналази велики број угинулих пчела. Каже да се оваква ситуција понавља годинама и уз бројне друге факторе, тровање пчела пресудно утиче на њихову бројност, преноси РТС

"Ја не могу да запоставим мој купињак, малињак, вишње, да пропада, ја морам да прскам. Али није тешко позвати телефоном да се договоримо", каже Цветковић.

Строжа законска регулатива у овој области, од пре неколико година, за сада се углавном не примењује у пракси и готове све инцидентне ситуације углавном пролазе без проналажења и кажњавања криваца, слажу се пчелари.

"Он те обавести да ће сутрадан да прска, а требало би да прска увече. Кад прскаш увече или ујутру рано, није страшно, али у подне када прскаш, не можеш пчелу да затвориш цео дан", објашњава Томица Цветковић пчелар из Тмаве.

Саветодавци пољопривредне стручне службе у Прокупљу истичу да су током целог зимског периода, у међусобној комуникацији са воћарима и пчеларима истицали потребу успостављања њихове чвршће сарадње и употребу само препоручених препарата за заштиту, али да очигледно те препоруке нису стигле до свих оних, којима су биле намењене.

"Ми знамо да су пчеле опрашивачи готово преко 80 одсто биљака и да су пчеле заиста драгоцене и један од најзначајнијих фактора родности наших воћњака и у том смислу би воћари требало да поведу рачуна", уакзује Снежана Јовић, саветодавац у ПСС у Прокупљу.

Са завршетком сезоне цветања гајених биљака, смањује се и опасност за страдање пчела, али је према речима стручњака, ова тема, због њеног значаја како за пчеларе, тако и за воћаре, и те како важна током целе године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала