Пентагон улаже милионе у застрашивање Русије и увлачење у трку у наоружању

CC0 / / Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија
Пратите нас
„Руска агресија или претња“ постали су уобичајен изговор САД и НАТО-а за гомилање трупа у Европи, оцењују руски експерти коментаришући намере Вашингтона да издвоји 49 милиона долара на пројекте изградње или обнове војних објеката америчке војске у Естонији, Летонији и Литванији. Један од циљева је и увлачење Русије у трку у наоружању.
Бродови руске пацифичке флоте - Sputnik Србија
Вежбе на Тихом океану: Кад запуцају бродови Пацифичке флоте /видео/

Стручњаци напомињу да је овај план Вашингтона само наставак америчке политике и подсећају да у Балтичким земљама има већ пуно америчких војних објеката, полигона и складишта. Ово има за циљ застрашивање Русије и увлачење у трку у наоружању. Јасно је да се нико неће усудити да нападне Русију, али покушаји изазивања страха се настављају.

Уобичајено застрашивање Русије

„Већ је уобичајено застрашивање да ће доћи до анексије Балтичких земаља или да ће те земље морати да се потчине Русији на неки други начин. Под тим изговором Пентагон издваја новац и спроводе се вежбе везане за пребацивање америчких трупа у Европу. То јест, ствара се иста слика непријатеља која је постојала и за време Хладног рата, када су сви веровали да ће тенкови са територије Источне Немачке „фулдским коридором“ стићи до Ламанша и готово до Лондона. Засад се све ово односи на инфраструктуру, али и ово пребацивање трупа подсећа на ону визију која је непрестано на уму команде НАТО-а и појединих држава“, каже руски експерт Алексеј Анпилогов.

Евроазијска економска унија - Sputnik Србија
Фобије прошлости: ЕУ се плаши препорода СССР-а

Гомилање трупа због „агресивне Русије“

Милиони које је Пентагон спреман да издвоји намењени су за пројекте изградње, ремонта или обнове објекта као што су аеродроми, железнице, складишта нафте, горива и мазива, складишта муниције и експлозивних материјала, касарни, стамбених блокова, административних здања, радионица, војних полигона, оперативно-обавештајних центара и других објеката америчке војске. Такође, средства су намењена и за израду топографских карата и других докумената који се тичу заштите природне средине.

Планирано је да буде закључено најмање три уговора, а у реализацији пројеката могу учествовати само америчке фирме или локалне фирме у којима САД имају учешће. Које фирме ће добити посао, биће одређено у септембру.

Циљ је да се осигура јача подршка за актуелне и будуће мисије Инжењерског корпуса пешадије САД у три балтичке земље у оквиру Европске иницијативе обуздавања. Та иницијатива предвиђа размештање неколико хиљада војника и опреме НАТО-а у оним европским земљама које се граниче са Русијом, као одговор, како тврде у Алијанси, на „агресивно понашање Москве“.

Летови америчких бомбардера

Анпилогов је, међутим, уверен да су присуство трупа и објеката САД и НАТО-а у балтичким државама хипотетички извор опасности за Русију.

Припадник пограничне службе америчке војске на граници са Мексиком - Sputnik Србија
Русија више није главна претња за Америку: Пентагон преусмерава новац на Мексико
„Да ли би Русија тога требало да се боји? Као неког упоришта, наравно, да треба и то због тога што се са територије балтичких држава стално надгледа европски део Руске Федерације. Тамо је распоређена војска НАТО-а, а хвала богу, и даље без нуклераног оружја, иако над Балтиком имамо редовне летове америчких бомбардера, потенцијалних носача нуклеарног оружја", упозорио је Анпилогов.  

Аналитичари истичу да САД поново покушавају да заплаше Русију на рачун сопствених пореских обвезника, али да у томе неће успети, као што Русија неће пристати да уђе у трку у наоружању.

Иако политичари у Балтичким земљама распирују русофобију међу становништвом огроман број људи се негативно односи према покушајима њихових власти да територију земље претворе у војно упориште НАТО-а због могуће агресије на Русију. Ранија истраживања су показала да су житељи Балтичких земаља незадовољни великим бројем војника НАТО-а у насељеним местима. Рецимо, та анкета је показала да 45 одсто Летонаца не осећа заштиту од присуства НАТО-а, већ напротив – сматра их извором опасности.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала