Пропаст операције „Хедеон“: Убице, дезертери и амерички специјалци на корак да обезглаве Венецуелу

© REUTERS / Manaure Quintero Венецуеланска војска на месту покушаја напада близу Каракаса
 Венецуеланска војска на месту покушаја напада близу Каракаса - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Венецуеле Николас Мадуро оптужио је САД за напад на земљу 3. маја. „Влада САД је умешана у ову инвазију која је пресечена захваљујући чврстој унији грађана, полиције и војске“, рекао је Мадуро и додао да је Америка за ову инвазију ангажовала Агенцију за сузбијање наркотика, а за оперативни план – приватну компанију „Силверкорп“.
Војска Венецуеле на граници са Колумбијом - Sputnik Србија
Русија: Инвазија на Венецуелу покушај збацивања легитимне владе

Уместо мирног недељног јутра, 3. маја у Венецуели се одиграо прави холивудски акциони филм – Операција „Хедеон“. На северној обали земље, на само 20 минута од главног града, вецуелански војници уочили су два чамца која су превозила плаћене убице како би се инфилтрирале на територију Венецуеле. Власти су јавиле да је на месту, у окршају, погинуло 8 особа, укључујући и једног агента америчке Агенције за сузбијање наркотика (ДЕА). 

Плаћене убице ангажовао Гваидо

У понедељак је полиција ухапсила још 8 људи, такође умешаних у овај „упад”. Државни тужилац Тарек Вилијам Саб, рекао да је је овом приликом заплењено 10 пушака, пиштољи високог калибра, муниција и шест камионета. Саб је изјавио да би Хуан Гваидо, кога је Америка признала за председника Венецуеле, могао бити интелектуални аутор овог напада и да држава располаже необоривим доказима. На конференцији за штампу државни тужилац је показао документ с потписом Гваида.

Мадуро је потврдио хапшење 13 особа, међу којима има и оних америчке националности - „Ухапшен је командир операције, капетан Антонио Секеа и два Американца, члана тима безбедности Доналда Трампа: Лук Денман и Ајран Бери“. Међу ухапшенима такође се налазе венецуелански војни дезертери и бивши полицајци.

Члан Националне скупштине и десна Мадурова рука, Диосдадо Кабељо, изјавио је да је један од ухапшених сам признао да је агент ДЕА – „Како је сам рекао, учествовао је у многим акцијама које је ДЕА спроводила овде у Америци. Пореклом је Венецуеланац“.

Кабељо је на Твитеру објавио и исказ једног од приведених, који потврђује да су ухапшени Американци чланови личног обезбеђења америчког председника

​Председник Венецуеле је потврдио да има доказе, сведочења и видео-снимке ове групе која тренира у Колумбији и коју финансирају и Колумбија и САД. Такође је изнео да је главни циљ ове пресечене акције био управо његово убиство.  

Америчка Управa за сузбијање наркотика (ДЕА) понудила је 15 милиона долара за информације о Мадуру - Sputnik Србија
Трамп би да нови „Наркос“ сними у Венецуели, а да Мадуро заврши као Бин Ладен

Кливер Алкала нестао са радара, али сви путеви воде до њега

Један од убијених у овом окршају је капетан Роберт Колина, познатији као Пантер. Кабељо га је оптужио да је предводио паравојни камп у Колумбији и повезао га директно са Кливером Алкалом, који је недавно испоручен Америци због трговине дрогом. Прича Кливера Алкале још један је сценарио холивудског филма. 

Овај бивши венецуелански војник био је веран Чавесу до његове смрти. Ипак, с политиком његовог наследника Мадура се није слагао, па је пре четири године изјавио је да подржава Гваида и његову прелазну владу. Као и многи дезертери и противници венецуеланске власти, Алкала је због оптужби за издају побегао у Колумбију. Крајем марта, Америка је издала потерницу за Мадуром и његовим сарадницима због умешаности у продају дроге. На том списку је био и Алкала, за чију главу је Америка понудила 10.000 долара. Међутим, није га требало јурити – сам се предао властима и реклао да не само да није члан наводне Мадурове банде, већ да је планирао операцију у којој је Мадуро требало да буде убијен. Идејним вођом ове операције назвао је Гваида и показао уговоре о куповини оружја од Америке које су потписали Гваидови сарадници. Гваидо је негирао ове оптужбе и акцију назвао „намештаљком диктатуре”.

Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Ситуација у Венецуели нема везе са САД

Снимци демантују Гваида

Како је истрага о новом атентату одмицала, име Кливера Алкале чуло се са свих страна, иако му се изгубио сваки траг у авиону којим је наводно испоручен из Колумбије у Њујорк.

Само неколико сати после Гваидове изјаве, на социјалним мрежама појавио се видео-снимак који демантује његову тврдњу. Бивши капетан Националне боливарске гвардије Хавијер Кинтеро и Џордан Гудро, бивши члан специјаних америчких снага, који се истакао у Ираку и Авганистану, демантовали су изјаве о томе да је ова акција лажирана и да је „намештаљка”. Они су на себе преузели одговорност за организацију – „Циљ овог обраћања је да разјаснимо народу Венецуеле и живим снагама нације да је ова акција била реална и да има мушкараца и жена који у овом тренутку ризикују своје животе за слободу наше домовине и политичких затвореника. Захваљујемо вам се и одговорно молимо генерале, команданте, капетане и њима подређене да се придруже овом подвигу, Операцији ‘Хедеон“.” 

​Гудро, који је 2018. отворио своју фирму за безбедност – управо поменути „Силверкорп“, на снимку тврди да су чамци у Венецуелу стигли из Колумбије. Следећег дана он се појавио у емисији венецуеланске новинарке која се налази у егзилу у Мајамију и изјавио да су акцију наручили Гваидо и његови помоћници. Исти они који су потписали уговор са Кливером Алкалом о продаји оружја за операцију о којој је причао Алкала. 

У уговору који је приказан у директном програму јасно се види потпис Гваида и његових помоћника. Према уговору, Гудро би за Операцију „Хедеон“ требало да добије 212 милиона долара, с авансом од милион и по. 

​Ништа још није готово

Американац је овом приликом изјавио и да он и његова фирма до данашњег дана, после годину дана рада, нису добили ниједан цент за свој посао и да их је Гваидо издао, иако је од Америке добио девет милиона долара за „одбрамбене акције”.  Такође је рекао да је акција, која је у недељу сузбијена, и даље у току, да рачуна са 60 оперативаца који су тренирани на граници Венецуеле и Колумбије и контраагентима у самој земљи. 

Николас Мадуро - Sputnik Србија
Русија и Куба помажу Венецуели, док Америка покушава да је „обезглави“

Остало је да сачекамо који ће бити дефинитиван одговор венецуеланских власти после ових оптужби и видимо да ли су ови докази довољни за хапшење Гваида, којег је за привременог председника Венецуеле признало више од 50 земаља у свету.   

Занимљиво је да се после изјава Гудроа сам Гваидо неколико пута огласио на Твитеру, али ниједном овим поводом. 

ДЕА је за агенцију Спутњик рекла да „Администрација није ни на који начин била умешана у догађаје који су се десили овог викенда”. 

Влада Колумбије је негирала да су чамци у Венецуелу стигли с њихове територије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала