Како до 100 евра од државе? Не треба ни име ни презиме

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаНовчанице од 5, 10 и 20 евра
Новчанице од 5, 10 и 20 евра - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар финансија Синиша Мали поновио је у Влади Србије најважније информације о новчаној подршци од 100 евра, јер и даље стижу питања грађана о томе.

Мали је посебно напоменуо да се ипак неће давати име и презиме. Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра у динарској противвредности имају сви пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу Уредбе (24. априла 2020. године) имају пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом.

„Веома једноставно, за минут, свако ће имати прилику да се пријави“, казао је Мали на конференцији за медије у Влади Србије.

Пунолетни држављани Републике Србије ће од 15. маја до 5. јуна 2020. моћи да се пријаве за исплату новчане помоћи и то искључиво на следећи начин: електронским путем, тачније преко портала Управе за трезор, или путем телефона. О броју телефона грађани ће бити благовремено обавештени, а непосредно пре него што почне да ради контакт-центар.

При пријави, каже Мали, грађани ће давати следеће податке: број личне карте и матични број, као и име банке у којој већ имају рачун, или у којој желе да им се отвори наменски рачун. Посебно је напоменуо да се ипак неће давати име и презиме.

Након што се пријаве, надлежне институције ће све обављати за њих, укључујући и отварање наменског рачуна. Пензионери и корисници новчане социјалне помоћи биће аутоматски пријављени за исплату новчане помоћи, која ће за њих почети 15. маја 2020. године, објаснио је Мали.

Према његовим речима, Србија није једина земља која на овај начин помаже својим грађанима. То раде и много моћније државе од нас, као што су Јапан, САД, Сингапур…

„На овај начин, ми ћемо тај новац вратити у привредне токове, подстаћи потрошњу, а вама, драги грађани, обезбедити да себи приуштите нешто што можда иначе не бисте могли“, рекао је Мали.

Има много грађана којима је тај новац и више него потребан. Када погледате једну четворочлану породицу са пунолетном децом, каквих је много у Србији, то је 400 евра по породици, значи, једна плата више у кући, додао је министар.

„Подаци грађана ће бити апсолутно заштићени, немамо никакву бојазан за могућност злоупотребе тих података. Када исплатимо тих 100 евра, тај регистар се брише. Провео сам сате да се направи систем за безбедност и нећемо имати проблем са употребом података“, навео је Мали.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала