Бугарски премијер о ступању Македоније у ЕУ: Ако вам се не свиђа, нико вас није позвао

© AP Photo / Boris GrdanoskiТабла Северне Македоније
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да Софија подржава Скопље на путу ка Европској унији, али инсистира на томе да суседи поштују услове споразума о добросуседству.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да је Европска унија такође позвала Северну Македонију да се придржава уговора са Бугарском и Грчком.

„Девета тачка (коначне декларације) — Европска унија у потпуности подржава обећање партнера са Западног Балкана у вези са регионалном сарадњом и јачањем добросуседских односа, укључујући са земљама Европске уније. Примена билатералних споразума, добросуседски односи и (постизање) опипљивих резултата, укључујући Преспански споразум са Грчком и споразум о добросуседским односима са Бугарском, остаје важан у том погледу“, рекао је Борисов на конференцији за медије након Самита ЕУ—Западни Балкан.

Борисов је навео да неприхватљиве изјаве Северне Македоније на рачун Бугарске могу да се објасне чињеницом да је тамо у току предизборна кампања.

„Тада се обично даје на вољу патриотизму и национализму, али о нама су даване за нас неприхватљиве изјаве. Била ми је посебно болна изјава да је Бугарска фашистичка земља која није спасавала Македонце, већ само бугарске Јевреје. То је изругивање заслуга Бугарске, бугарског народа, бугарске цркве, људи који су лежали на шинама како би спречили возове са више од 50 хиљада Јевреја да напусте Бугарску“, нагласио је Борисов и додао да подвиг „мале Бугарске“ признају сви међународни јеврејски комитети и организације.

Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Бугарска листа захтева за Скопље, међу њима и суочавање са „југословенском репресијом“

Он је прецизирао да ће Бугарска инсистирати на примени споразума.

„Да, снажно их подржавамо, али такође инсистирамо на (признању) историје, о чему смо врло јасно навели у споразуму о добросуседству“, приметио је премијер.

Бугарска је са своје стране учинила све за приступање Северне Македоније Европској унији, а сада је све у рукама њених суседа, навео је премијер. Ако Скопље не буде поштовало споразум, Бугарска може да блокира почетак преговора о приступању ЕУ.

„Ми смо свој дипломатски посао обавили. Ако неко одступи од овог документа, Бугарска га може блокирати у било којем поглављу. Због тога сам им рекао: све зависи од вас... Рекли смо какви су нам услови како би они били примљени у ЕУ. Ово није жеља: ако вам се нешто не свиђа, нико вас није позвао. Зар има нешто где их нисмо подржали? Били смо први који су их подржали у НАТО-у. Шта треба да урадимо? Да изађемо и кажемо да смо Македонци? Ми их волимо, поштујемо. Могао бих им дати најбратскији савет — не постављајте себи немогуће услове“, закључио је Борисов.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала