Летовање може скупо да нас кошта: Због короне можемо потрошити и неколико хиљада евра

CC0 / Pixabay / Плажа Трулос на Скијатосу
Плажа Трулос на Скијатосу - Sputnik Србија
Пратите нас
Свако ко овог лета буде решио да отпутује у иностранство, треба да буде свестан да ризикује да изгуби хиљаде евра, јер ниједна осигуравајућа кућа у оквиру путних осигурања не покрива трошкове лечења корона вируса.

То практично значи да туриста у случају да се зарази, сâм плаћа болничке трошкове у иностранству, а они се мере у хиљадама евра.

У условима за путна осигурања јасно пише да осигуравајућа кућа нема никакве обавезе према осигуранику у случајевима који су последица земљотреса или друге природне катастрофе, елементарне непогоде и епидемија и пандемија. Дакле, уколико у току лета и даље буде на снази пандемија, што је врло вероватно, јасно је да осигурања за корону неће бити.

Како истичу у осигуравајућим кућама, не постоји опција да се у путно осигурање уврсти и осигурање које би покрило лечење од ковида 19, преноси „Курир“.

„Уколико се утврди да је клијент оболео од корона вируса, даљи здравствени третман се врши у складу са здравственим протоколом земље у којој осигураник борави, а обавезе осигурања по том покрићу престају“, кажу у осигуравајућим кућама.

У Удружењу осигуравача Србије потврдили су нам да полиса путног осигурања не покрива лечење од короне само зато што је у питању пандемија.

„И све осигуравајуће куће широм света тако раде. Да ли ће се нешто променити током лета, пратићемо и видети. За сада је још рано да о томе говоримо“, истичу у удружењу.

Национална асоцијација туристичких агенција Србије (ЈУТА) послала је препоруку свим агенцијама-чланицама да се путовања откажу до 31. маја, а питање је да ли ће моћи да се реализују и она до 15. јуна.

Летовање у доба короне - Sputnik Србија
Забрана шведског стола, карантин после мора, тестови - како би могло да изгледа наредно летовање

Како се сазнаје, разлог за ову одлуку је чињеница да тренутно не постоји начин за реализацију путовања.

„Једноставно не видимо начин да се реализују путовања. Чак и ако се отвори авио-саобраћај, ако остане правило карантина, неће бити туристичких путовања“, рекао је Александар Сеничић, директор националне асоцијације.

До сада је резервисано 240.000 туристичких аранжмана. Од тог броја 10.000 се односи на Италију, којој је уплаћено три милиона евра. Укупна вредност свих резервисаних аранжмана је око 150 милиона евра.

Професор др Даница Грујичић свакодневно упозорава зашто грађани Србије овог лета не треба да путују у иностранство.

„Ако планирате одмор, останите у Србији. Не знамо како ће се овај вирус ширити по другим земљама. Прво лето код мојих пацијената после зрачења, рецимо, тешко се подноси. Сада сви заједно ово преживљавамо и мислим да је боље за све наше грађане да летују овде, има планина, има разних одмаралишта, језера, останите овде током летње сезоне“, рекла је докторка Даница Грујичић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала