Мерење температуре пре школе: Ово су правила за продужени боравак

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUДеца у школи
Деца у школи - Sputnik Србија
Пратите нас
Продужени боравак за децу до 12 година у основним школама почиње да ради у понедељак, 11. маја, а Министарство просвете послало је детаљан списак мера којих ће морати да се придржавају сви у образовним установама.

Деца ће моћи да дођу већ од 7.30 и остану до 16.30 часова, а родитељ мора себи и детету да измери температуру пре доласка у школу. Тамо где има услова, температура ће се мерити бесконтактно и на улазу у школу.

Маме и тате ће морати да носе маску када доводе децу, уз минимално задржавање и поштовање размака од два метра, преносе „Новости“.

Пре повратка деце, чији родитељи раде, па нема ко да их чува, све школе биће дезинфиковане, биће набављена заштитна опрема, дезобаријере и хигијенска средства. Током њиховог боравка, просторије ће се проветравати, а хигијена ће бити појачана, уз дезинфекцију два пута дневно.

Вртић - Sputnik Србија
Прва фаза попуштања: Што више рада од куће, што мање деце у вртићима

У продуженом боравку биће ангажовани и наставници којима то иначе није задужење. Свим просветарима наложено је да прате своје здравствено стање и одмах пријаве симптоме налик ковиду.

Биће формиране мање групе — до деветоро ученика и један наставник у једној учионици, уз удаљеност од бар два метра. Препоручено је да се групе што мање срећу у ходницима, трпезаријама...

Ученици ће из школе пратити наставу на телевизији, а потом ће радити домаћи и друга задужења која добију од наставника. У слободно време моћи ће да се баве различитим активностима. Препоручено је да деца буду што више у дворишту школе, уз надзор наставника.

Родитељима се сугерише да деца доручкују пре доласка у школу и да понесу ужину. Могуће је организовати и исхрану у школи, уз поштовање пооштрених хигијенских мера. Препоручује се да се сервирање оброка организује кад год је то могуће у учионицама у којима деца бораве, а не у трпезарији.

Деца не смеју да деле храну и прибор, а оброци треба да буду у једнократним паковањима. Наведене су и посебне мере за испоруку хране, ако је организован кетеринг.

Запослени ће морати да дезинфикују мобилне телефоне на улазу, а остале личне ствари да држе у просторији у којој не бораве деца.

Просветни синдикати предлажу измену закона

Истовремено, просветни синдикати Србије предлажу измену Закона о основном и средњем образовању, којом би се регулисало да у учионицама не може бити више од 24 ђака. Предлог је упућен министру просвете Младену Шарчевићу и председнику Одбора за образовање у Скупштини Србије Муамеру Зукорлићу.

У Синдикату, како се наводи, истичу да би се тиме пратили и добри примери европске праксе, омогућило боље образовање, а поштовала се правила здравствене струке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала