Шта треба да знате ако планирате летовање у Грчкој

CC0 / Pixabay / Линдос
Линдос - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчки министар туризма изјавио је да сви туристи који планирају овог лета да посете Грчку, након што сезона почне 1. јула, морају да буду тестирани на вирус корона пре него што се укрцају у авион.

„Идеја је да се изврши инспекција у земљи одласка, тако да се људи који су већ у авиону осећају сигурно да су се и други путници тестирали и да су негативни на вирус корона“, рекао је грчки министар Харис Теохарис за немачки „ФАЗ“.

Напомињући да епидемиолози још увек нису донели коначну одлуку, грчки министар је нагласио да „људи морају да буду у могућности да се одморе и не питају се увек на плажи колика је стопа заразе у земљи у коју долази туриста који седи под сунцобраном у близини“.

Плажа у Грчкој - Sputnik Србија
„Срби су наша браћа“: Грчко острво које је имало само један случај короне, очекује госте из Србије

Тренутно, како немачки лист истиче, тестови који су понуђени на вирусу на бечком аеродрому, на пример, коштају 190 евра.

Четворочлана породица би стога морала бити спремна да плати додатних 1.500 евра уз трошкове одмора, ако су присиљени да ураде још један тест на повратку, како би избегли 14-дневни карантин у својој земљи.

Теохарис је признао да овај додатни трошак за већину може бити пресудан да донесу одлуку да ипак не дођу у Грчку, али је изразио наду да би до јула могли да буду доступни тестови који коштају само 10 евра по особи.

„Улажу се огромни ресурси како би тестови били јефтинији и лакши за приступ“, нагласио је грчки министар, преноси портал Б92.

Иначе, министар здравља Златибор Лончар изјавио је раније данас да ће, уколико европске земље уведу обавезу здравственог пасоша, држава омогућити нашим грађанима, који желе да путују да обаве тестирање на вирус корона у лабораторијама у Србији.

Крф - Sputnik Србија
Недоумице због летовања: Хоћемо ли на плажу са маскама и уз здравствени пасош?

Он је напоменуо да здравствени (корона) пасош није увела ни једна земља, да се то још само разматра као могућност и да Србија прати шта се дешава.

Разрађују се, како каже, различите верзије. Неке земље предлажу да се сваком путнику који улази на њихову територију омогући тестирање још на аеродрому. Друга верзију је да путници могу да уђу у земљу, али је неопходно да са собом имају резултат теста да су негативни на вирус корона. Резултат не сме бити старији од 24 сата.

„Ми се спремамо, уколико то буде опција, да за грађане Србије који желе да путују омогућимо тестирање у некој од наших лабораторија. Ту услугу ће морају да плате. Не желимо ником да ограничавамо кретање“, рекао је Лончар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала